• UABDivulga
03/05/2011

L'spin-off Aeris desenvolupa solucions naturals per tractar aigües contaminades i males olors

Aeris
Passió i preocupació pel medi ambient. Aquest és el punt que uneix tots els socis d'Aeris, una spin-off de la Universitat Autònoma de Barcelona dedicada a ajudar a empreses a resoldre problemes de generació de contaminants, aigües o gasos residuals. I què és allò interessant que els diferencia de les altres empreses del sector? Doncs que només utilitzen tecnologies biològiques. 
Albert Bartolí, Óscar Prado i Marc Fortuny

"El que fem a Aeris és utilitzar microorganismes seleccionats específicament perquè s'alimentin del contaminant. Aquest és el nostre punt diferencial, ja que bona part del mercat dels tractaments ambientals utilitza tecnologies de base fisicoquímica", ens explica el seu director Óscar Prado.
 
Aeris va néixer ara fa dos anys de la mà de científics del grup GENOCOV, del departament d'enginyeria química de la UAB. Aquest grup de recerca porta més de quinze anys desenvolupant tecnologies de depuració d'aigües i gasos. "A la vegada que anàvem desenvolupant aquestes tecnologies veiem que el mercat les demandava i que nosaltres podíem aportar un valor afegit. Amb molt de compte i donant petits passos alguns de nosaltres vam passar de ser un grup d'investigació a decantar-nos per la creació d'una petita empresa". Com ens explica el seu director, aquesta empresa es va anar creant pas a pas. Tots els socis comparteixen una base comú, són científics i enginyers amb molt de coneixement i experiència en temes mediambientals, però quatre anys abans no tenien cap formació en gestió empresarial. Així que abans d'embarcar-se a constituir una empresa van començar a aprendre temes de gestió i posada en marxa d'un negoci, màrqueting, etc. I quan van considerar que ja tenien prou coneixement acumulat va ser quan van engegar Aeris.
 
"Des d'aleshores un dels majors passos que hem fet ha sigut integrar-nos a l'edifici Eureka i passar a formar part d'aquest grup d'empreses ubicades al Parc de Recerca UAB". Així de clar ho tenien aquests emprenedors quan van haver de decidir on instal·lar-se. De les diferents opcions que tenien van creure que continuar a prop de la universitat era la millora opció, ja que es troba en una situació privilegiada i molt ben comunicada, per la possibilitat d'estar en un centre amb altres empreses de base tecnològica i pel suport que podrien rebre. "En empreses de base tecnològica és molt important mantenir la vinculació amb la universitat. Per començar, la universitat té una visibilitat més gran que qualsevol empresa jove, i és una font potencial d'entrada de clients importantíssima", considera Óscar Prado.
 
Per a aquesta empresa biotecnològica, la R+D és bàsica i vital i està completament integrada en la seva organització. "Sabem que la posició que tenim al mercat es basa en el coneixement diferencial que tenim. El coneixement és el que ens dóna un avantatge competitiu respecte altres empreses". I és que els projectes que desenvolupa Aerisnecessiten d'una gran recerca prèvia. La seva activitat es centra en el disseny, construcció i manteniment de bioreactors per al tractament d'aigües i gasos residuals. Bioreactors? Efectivament. El que precisament els diferencia d'altres empreses és que utilitzen microorganismes capacitats per alimentar-se del contaminant i així eliminar-lo sense utilitzar reactors químics. Óscar Prado ens descriu el sistema: "Per una banda, dissenyem un reactor biològic que contingui microorganismes específics i, per l'altra, establim per a cada cas unes condicions òptimes d'operació, depenent de la problemàtica que tingui cada client. El repte ja no és tant seleccionar organismes que es puguin alimentar del contaminant, sinó trobar les condicions òptimes perquè aquests es desenvolupin i actuïn en condicions ideals".
 
Un exemple de l'aplicació d'aquesta tecnologia el trobem en el projecte que està desenvolupant per una estació depuradora d'aigües residuals (EDAR), que es troba en les proximitats de Mataró. Aeris està treballant en la desodorització de la depuradora. Han convertit el sistema fisicoquímic de depuració que tenia l'EDAR i que no funcionava en un sistema biològic. I des d'aleshores, els veïns ja no s'han queixat més de l'olor que se'n desprèn. A més de reduir les possibilitats de risc, ja que no utilitza productes químics, la qual cosa el fa un sistema ecològic i més segur, el sistema és molt més econòmic. "Per a nosaltres és vital que al client, el sistema li surti barat i que mantenir-lo dia rere dia també sigui econòmic", assegura el director de la biotecnològica.
 
Amb només dos anys, Aeris ja té al seu darrere força projectes i és un bon exemple d'un grup d'emprenedors que s'han llençat amb èxit a la creació de la seva pròpia empresa. Óscar Prado és modest i considera que han assumit menys riscos que altres emprenedors. "Ens hem dedicat molts anys, amb el grup GENOCOV, a desenvolupar una sèrie de productes que posteriorment amb Aeris hem pogut aplicar al mercat". Però té molt clar que no s'ha de tenir por a emprendre: "Ara és un bon moment perquè la gent no ha estat mai tan preparada com ara".

 
View low-bandwidth version