• UABDivulga
12/05/2015

Indústria del Coneixement finançarà projectes de l'Esfera UAB-CEI

Indústria del Coneixement finançarà projectes de l'Esfera UAB-CEI
Dos projectes de la Universitat Aautònoma de Barcelona, dos del Centre de Recerca en Agrigenòmica i un de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol rebran 24.000 euros cadascun d’ells en el marc de la convocatòria “Indústria del Coneixement” de la Generalitat.
Indústria del Coneixement finançarà projectes de l'Esfera UAB-CEI

El Govern de la Generalitat, per mitjà de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), ha resolt la primera convocatòria semestral de la fase Llavor del Programa Indústria del Coneixement, d’ajuts per a projectes innovadors amb potencial d’incorporació al sector productiu. Aquest programa té l’objectiu d’afavorir el desenvolupament de noves empreses de base científica (spin-offs), derivades de la recerca que es duu a terme a les universitats i els centres de recerca. Els ajuts Llavor van destinats a projectes d’innovació en les primeres fases de maduresa tecnològica i empresarial que necessiten posar èmfasi en la protecció del coneixement i en el desenvolupament de producte. 

Segons la resolució, 15 entitats del sistema universitari i de recerca català rebran ajuts de 24.000 euros per al finançament de projectes de preprototips, amb un pressupost total atorgat de 576.000 euros. Entre ells, cinc projectes de l'Esfera UAB-CEI. Per exemple, el projecte Celifast, coordinat per la professora del Departament de Química Isabel Pividori, que es basa en el desenvolupament d'un biosensor per al diagnòstic de la malaltia celíaca. Es tracta d'un mesurador analític digital de celiaquia que, com els mesuradors de glucosa en sang per a diabètics, funciona amb una tira reactiva al gluten, a partir d'una simple gota de sang, i que ofereix resultats en temps real, amb un 100% de fiabilitat. A més del seu baix cost, un 60% més barat que les proves actuals, la seva immediatesa és de gran valor ja que un diagnòstic tardà pot causar seqüeles permanents en els pacients. Actualment triguen mesos, o fins i tot anys, en diagnosticar la malaltia celíaca. Aquest projecte va guanyar el 2013 el segon pemi del Programa de Generació d'Idees, organitzat pel Parc de Recerca UAB. 

Un altre projecte que també ha rebut l'ajut és una iniciativa coordinada pel catedràtic del Departament d’Enginyeria Electrònica i director del Centre d’Investigació en Metamaterials per a la Innovació en Tecnologies Electrònica i de Comunicacions (CIMITEC), Ferran Martín. El projecte planteja el desenvolupament d'un prototip de sensor electromagnètic sense contacte per a la mesura precisa d’angles i velocitats angulars en elements rotatoris, com poden ser servomecanismes, rotors, i rodes d’inèrcia (presents en satèl·lits), entre d’altres. "El principal sector d’aplicació d’aquest sensor és el sector espacial. En particular, per a la mesura d’angles i velocitats angular en servomotors per al control de la orientació d’antenes o panells solars en vehicles espacials i satèl·lits, i per al control del posicionament", explica Ferran Martín.
 
Dos projectes del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), consorci del CSIC, l’IRTA i la UAB, també han obtingut els ajuts. Per una banda, el projecte Planet Biotechnology, liderat per la Dra. Ana Caño, que es basa en la investigació, desenvolupament i producció de nous bioestimulants per a l'agricultura eficient i sostenible, especialment en situacions d'estrès ambiental com la sequera. "El canvi climàtic comporta l'escalfament del planeta i provoca la desertització reduint les zones cultivables del planeta. Això implica grans pèrdues en l'agricultura i posa en risc la seguretat alimentària. Per això, volem identificar productes naturals capaços d'estimular el rendiment dels cultius en condicions d'estrès hídric i, contribuir així a la millora de l'agricultura", explica Ana Caño. 

Per altra banda, el projecte coordinat per la Dra. Maria Lois, també del CRAG, que es centra en la identificació de les oportunitats de comercialització d'una conjugació de proteïnes SUMO (Small Ubiquitin Modifier) per desenvolupar nous fàrmacs terapèutics.

Un projecte de l'Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, amb participació de la UAB, també ha obtingut els ajuts de la Generalitat. El projecte pretén desnvolupar un dispositiu d'il·luminació adaptable a l'instrumental quirúrgic per a la millora de la visualització durant la cirurgia. 

 
View low-bandwidth version