• UABDivulga
06/2007

El mate provoca síndrome d'abstinència durant la lactància

El mate provoca síndrome d'abstinència durant la lactància
El mate és una infusió molt comuna en alguns països d'Amèrica del Sud, feta amb les fulles del mate assecades, torrades i polvoritzades. Científics de la UAB han observat un nounat, fill d'una gran consumidora de mate, que presentava tremolors, irritabilitat, plor agut, i altres troballes neurològiques lleus. Es va comprovar la relació d'aquests símptomes amb una exposició crònica a la cafeïna i la teobromina, substàncies que abunden al mate.

El nounat prematur d'una mare que referia haver pres diàriament quantitats elevades de la beguda denominada mate durant l'embaràs, va presentar de forma important tremolors i irritabilitat, plor agut, augment del tó muscular de les extremitats i augment dels reflexes tendinosos, tot consistent amb una síndrome d'abstinència neonatal a drogues d’abús.

Es van trobar concentracions molt elevades de les substàncies cafeïna i teobromina en diverses matrius biològiques neonatals (placenta, sang del cordó umbilical, orina del nadó, cabells de la mare i del nen, meconi -les primeres deposicions dels nounats- i llet materna). Això demostrava una exposició aguda i crònica (prolongada) abans i després del naixement a aquestes substàncies, que es troben en grans quantitats en el mate.

Els símptomes van desaparèixer progressivament a les 84 hores de vida del nounat, encara que en el moment de l'alta de l'hospital, als 24 dies de vida, encara persistia una irritabilitat intermitent en el nen.

El contingut fluctuant de cafeïna (i de teobromina) en les diferents preses de llet materna probablement donava lloc a la irritabilitat del nen, degut per una part als efectes estimulants fisiològics d'aquestes substàncies i per altra part a l'abstinència post-natal quan eren eliminades de l'organisme a través de l'orina. Es va recomanar de forma important a la mare que comencés una reducció considerable, progressiva i constant del consum de mate fins a un màxim de 2 gots al dia durant el temps de la lactància materna.

Óscar García-Algar

Referències

Itziar Martín, Mª Ángeles López-Vílchez, Antonio Mur, Óscar García-Algar, Silvia Rossi, Emilia Marchei, Simona Pichini. "Neonatal withdrawal syndrome after chronic maternal drinking of mate". THERAPEUTIC DRUG MONITORING, 29 (1): 127-129 FEB 2007.

 
View low-bandwidth version