• UABDivulga
03/2009

El foc: l'origen d'espècies infèrtils

Cistus sp.

Dels efectes devastadors del foc som prou conscients, però potser alguns desconeixen el que es coneix com ‘autosuccesió’. Un procés mitjançant el qual una comunitat vegetal pot rebrotar després d’un incendi a través de les llavors que queden emmagatzemades al sòl. Aquest estat d’esperança per les espècies dels matollars mediterranis es pot veure interrompuda pel règim elevat d’incendis de la zona: 5 focs consecutius en un mateix lloc, en només 30 anys, es tradueix en una disminució de la capacitat regenerativa de les espècies, com és ara el cas de les estepes (Cistus sp.), i, per tant, en una profunda transformació de l’espai natural. Un resultats novedosos donat que aquest és el primer treball que estudia els efectes d’un règim de cinc focs consecutius en un mateix indret, i en aquest cas, la zona de cap de Creus.

El foc és un element present en molts ecosistemes i conegut per modelar moltes de les comunitats vegetals i paisatges d’arreu del món. La resiliència d'aquestes en ecosistemes mediterranis implica que una comunitat pot recuperar la seva estructura i composició després d’un incendi a través de la capacitat de rebrotada i de germinació de les espècies presents abans del foc. Aquest procés és conegut com el model clàssic d’autosuccessió.

El règim d’incendis (extensió, freqüència, intensitat, estacionalitat) pot influenciar fortament la regeneració de les espècies vegetals, resultant en un canvi en la composició de la vegetació. A la conca mediterrània, els intensos canvis en els usos del sòl i l’augment del risc de foc causat pel canvi climàtic han modificat el règims d’incendis. Per tant, un increment de la seva freqüència pot comprometre la capacitat regenerativa de les espècies de plantes i modificar la vegetació.

L’efecte de la freqüència d’incendis sobre la vegetació havia estat prèviament estudiat en situacions de freqüència relativament baixa (dos incendis). La novetat del nostre treball és que s’ha estudiat l’efecte de freqüències de fins a cinc focs consecutius en un mateix indret en només 30 anys a la zona del cap de Creus.

La novetat del següent treball és que s'ha estudiat l'efecte de freqüències de fins a cinc focs consecutius en un mateix indret en només 30 anys a la zona del cap de Creus.

Els nostres resultats recolzen la hipòtesi que elevades freqüències d’incendis indueixen canvis en la composició d’espècies de la vegetació mediterrània, és a dir, que fa que trobem diferents espècies que abans dels incendis. Degut a la disminució de la capacitat regenerativa de les espècies arbustives provocada per la recurrència dels incendis, el model clàssic podria no donar-se sota règims de foc freqüents, induïnt la transformació de les comunitats de plantes. Aquest és el cas d'algunes espècies rebrotadores com el bruc (Erica arborea), que perdrien capacitat per a regenerar-se degut a l’esgotament del banc de meristemes i les reserves de nutrients que tenen emmagatzemades. Aquest declivi presenta el seu cas extrem en les estepes (Cistus sp.) que desapareixen sota freqüències de quatre i cinc focs. En canvi, espècies rebrotadores que sí presenten germinació després del foc, com l’argelaga negra (Calicotome spinosa), no es veuen afectades per elevades freqüències d’incendis. La combinació de les dues estratègies regeneratives podria ajudar a mantenir les seves poblacions i premetre l’adquisició de dominància. Finalment, espècies de gramínies com el llistó (Brachypodium retusum) i altres herbàcies prenen dominància en les comunitats vegetals sota elevades freqüències d’incendis.

Aquests canvis impliquen una transformació de les comunitats vegetals degut a un canvi en la dominància relativa dels grups regeneratius i a una simplificació estructural causada per la dominància de les espècies herbàcies. La disminució de la intensitat competitiva amb espècies no herbàcies després del foc i el cicle de vida més curt que presenten aquestes espècies podria afavorir-les, establint-se una retroalimentació positiva entre estrat herbaci i foc.    

Albert Vilà Cabrera, Sandra Saura Mas, Francisco Lloret Maya (ICREA)
Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

Effects of fire frequency on species composition in a Mediterranean shrubland. A. Vilà-Cabrera, S. Saura-Mas & F. Lloret. Écoscience 15(4), 519 - 528 (2008).

 
View low-bandwidth version