• UABDivulga
26/05/2015

El cotxe autònom circula cap al futur

Cotxe autònom CVC
El Centre de Visió per Computador (CVC) de la UAB ha instal·lat en un cotxe elèctric un sistema innovador d’assistència a la conducció que permetrà la conducció totalment autònoma del vehicle. 
L'investigador del CVC Antonio López amb el cotxe elèctric autònom

El cotxe elèctric del Centre de Visió per Computador (CVC) de la UAB ja està preparat per a la investigació en conducció autònoma. I és que el grup de recerca ADAS (Advanced Drivers Assistance Systems) del CVC ha instal·lat al cotxe càmeres i un ordinador al maleter que disposarà d'un sistema per interpretar l'entorn del vehicle i aconseguir que aquest circuli de forma autònoma.
 
El sistema compta amb una sèrie de càmeres que enregistren l’entorn del vehicle i amb un ordinador que, mitjançant la visió per computador i la intel·ligència artificial, processa les imatges enregistrades i n’extreu la informació necessària per poder circular de forma segura. Els investigadors del CVC han desenvolupat algoritmes que permeten l’extracció de dades de les imatges, com pot ser la presència de vianants i vehicles, la detecció de línies de carril o el reconeixement de senyals de trànsit, entre d’altres. A més, també treballen en els algoritmes que han de permetre donar una resposta adequada segons la informació de l’entorn, com podria ser reduir la velocitat si el vehicle del davant està frenat o aturar-se davant un semàfor en vermell.
 
“Amb l'augment de població i la seva concentració en ciutats, el trànsit s'ha convertit en un problema ineludible (accidents, congestió, contaminació). Les ciutats del futur utilitzaran sistemes de transport de persones i mercaderies basats en flotes de vehicles autònoms coordinats globalment”, explica Antonio López, investigador del Centre de Visió per Computador que lidera el projecte.
 
Per la posada en marxa del cotxe, s’ha preparat un entorn de simulació per realitzar proves, ajustos i demostracions sense necessitat de posar el cotxe en circulació, garantint la màxima seguretat en tots els experiments inicials.
 
El cotxe autònom -amb el detector de vianants- ja es va exposar públicament per primera vegada a la festa de la ciència i la tecnologia del festival NOVUM 2015, celebrada a Barcelona el passat 25 d'abril, on es va posar a prova davant els vianants que van acceptar creuar per davant del vehicle per comprovar si eren detectats pel mateix. Al mes de maig, també es va presentar al Saló Internacional de l’Automòbil a Fira Montjuic i s'exposarà el proper dijous 28 de maig a la 2a edició de la Conferència CERCA, la trobada dels centres de recerca de la xarxa CERCA de la Generalitat de Catalunya. 

 
View low-bandwidth version