• UABDivulga
01/06/2016

Dotze projectes en eficiència energètica finalitzen el programa Engega!

Programa Engega!
Engega! és un programa impulsat pel Parc de Recerca UAB que al llarg del mes de maig va formar a 41 investigadors i estudiants i els va donar les eines necessàries per trobar la millor aplicació de la seva tecnologia per al sector de l'eficiència energètica i com portar-la al mercat el més ràpid possible i de manera segura. El passat 27 de maig, els 12 projectes participants van presentar les seves solucions de mercat davant un jurat.


El Programa Engega! és una iniciativa, impulsada pel Parc de Recerca UAB, la Fundació Repsol i KIC InnoEnergy, per ajudar als investigadors del campus de la UAB a buscar noves aplicacions de les seves tecnologies per al sector de l'eficiència energètica i les tecnologies netes en forma de solucions de mercat. 

El Programa va arrencar a principis de maig i va arribar al seu punt i final el passat divendres 27 de maig amb la presentació dels 12 projectes participants davant un jurat format per Judit Cruxent, Business Creation Manager a KIC InnoEnergy; Carolina Grases, coordinadora de projectes al Fons d'Emprenedors de la Fundació Repsol, i Maria Sansigre, directora d'inversions de Demeter Partners.

La primera edició de l'Engega! va comptar amb 41 participants de centres de recerca del campus UAB, com l'ICMAB, l'Escola d'Enginyeria, l'ICN2 i l'IMB-CNM, de centres externs com l'IREC i de dues empreses ja constituïdes, que van treballar durant un mes per generar noves solucions per millorar l'eficiència energètica. En nou sessions, diferents expert els van introduir conceptes com el lean start up, el business model canvas, la propietat intel·lectual, finançament, etc, i d'aquesta manera, van obtenir les eines necessàries per elaborar un pla de treball a tres anys del seu projecte, que els va donar l'oportunitat de ser seleccionats a la fase II d'avaluació externa del Fons d'Emprenedors de Fundació Repsol i del programa d'acceleració KIC InnoEnergy Highway®. 
 
Els projectes que es van presentar van ser:

 • Cellu2Gen: Nanocel·lulosa per al desenvolupament de generadors d'energia dimensionalment escalables.
 • Patch Sensing: Sistema desenvolupat per investigadors de l'IMB-CNM per a la gestió òptima de l'eficiència energètica en la climatització i el confort d'espais interiors, consistent en xarxes inalàmbriques de sensors miniaturitzats d'ultra baix cost i energèticament autònoms, resultat de la integració de micro i nano dispositius d'última generació.
 • Flexible Solutions: Adaptació de cel·les solars a tendals, carpes i/o para-sols de manera que l'energia solar sigui accessible i aprofitable. El projecte ha estat impulsat per un grup d'estudiants del màster en Nanociència i Nanotecnologia de la UAB.
 • TechCO2: Desenvolupament d'un sistema de captura massiva de CO2. El projecte també ha estat desenvolupat per estudiants del màster en Nanociència i Nanotecnologia.
 • 2DEDGE: Producció contínua de grafè de qualitat. Projecte impulsat per estudiants de l'Escola d'Enginyeria de la UAB i l'ICN2.
 • Termoglass: Disseny i optimització de vidres amb dispositius termoelèctrics integrats. El projecte també ha estat desenvolupat per estudiants del màster en Nanociència i Nanotecnologia.
 • Blue Snow: L'empresa Ctrl4enviro ha dissenyat un sistema de mesura del temps d'espera a les cues dels telecadires per reduïr el consum energètic de les màquines quan no hi ha ningú esperant.
 • Sensing Solutions: Empresa que ha desenvolupat un sistema intel·ligent i autònom de monitorització i tractament de legionel·la de l'aigua.
 • Enerflow: Projecte de l'IREC en bateries reciclables per a un emmagatzematge intel·ligent.
 • Smart Energy: Dispositiu mil·limètirc de l'IMB-CNM que obté energia de les vibracions ambientals per alimentar petits sensors.
 • Trasnobattery: Es tracta d'una tecnologia de l'ICMAB lleugera, flexible, econòmica i patentada que transforma el calor residual en energia per alimentar sensors autònoms tant de l'Internet of Things com del sector mediambiental o mèdic.
 • Termocover: Ús i desenvolupament de materials termoelèctrics per augmentar l'eficiència energètica de dispositius elèctrics. El projecte també ha estat desenvolupat per estudiants del màster en Nanociència i Nanotecnologia.

Més informació:
Web del Programa Engega!
Video resum de la primera edició

 
View low-bandwidth version