• UABDivulga
03/2011

Conferències per l'Any de la Química

Conferències per l'Any de la Química
Les últimes setmanes han estat força intenses pel que fa a les activitats proposades dins de l'Any de la Química. Dins la sèrie de conferències "Químics difonent Química", el mes de febrer va arribar a la seva fi amb la conferència d'Ernesto Carmona "Molècules dímeres amb enllaços metall-metall" i, ja al març, Santiago Álvarez va sorprendre amb la seva perspectiva sobre les relacions entre química i música amb la seva xerrada "Química i música, l'estranya parella". Per altra banda, el cicle "La química t'envolta" va celebrar una sessió doble amb Josep Font i Xavier Duran i les seves respectives visions sobre les molècules importants a les nostres vides.

El professor convidat Ernesto Carmona va exposar a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències un apropament a la seva recerca sobre compostos amb enllaços múltiples entre metalls. El catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de Sevilla, va sorprendre a molts dels assistents amb els seus compostos quasi impossibles amb enllaços quàdruples entre àtoms de zenc, molibdè o wolframi, i amb enllaços quíntuples entre àtoms de crom. El professor va reconèixer que, si no s'han aconseguit enllaços quíntuples entre wolframis o molibdens, és per una dificultat sintètica, i no pas per la pròpia naturalesa dels metalls.

Dins el mateix cicle de conferències especialitzades, Santiago Álvarez, professor del Departament de Química Inorgànica de la Universitat de Barcelona, va fer un repàs històric a les relacions entre la música i la química des dels temps dels alquimistes fins a l'actualitat. Álvarez va mostrar exemples de químics i, al mateix temps, grans músics; així com de moltes de les lletres, noms de cançons i d'artistes que han relacionat aquestes dues disciplines, aparentment tan dispars.


En Xavier Duran va oferir una conferència amb bones dosis d'humor.

I ja dins d'un ambient més distès, la sèrie de conferències "La química t'envolta", adreçades especialment a la comunitat docent de secundària i batxillerat, va reunir al catedràtic del departament de Química de la UAB Josep Font i a Xavier Duran, qui va ser alumne seu i actual director del programa de TV3 "El Medi Ambient". Ambdues exposicions van girar entorn de molècules importants a la nostra vida. El professor Josep Font, fent referència a la seva passió de joventut, la medicina, va abordar-ho amb l'exposició "Molècules que curen" i en Xavier Duran, "Molècules que han canviat (poc o molt) el món".

Jordi Mora Casanova
Àrea de Comunicació i de Promoció

Referències

Conferències per l'Any de la Química a la Universitat Autònoma de Barcelona.

 
View low-bandwidth version