• UABDivulga
08/06/2015

Cimab implanta una metodologia per analitzar la qualitat de l’esperma

Nova metodologia per analitzar la qualitat de l’esperma
L’spin-off de la UAB Cimab (Centre d'Infertilitat Masculina i Anàlisi de Barcelona), ubicada al Parc de Recerca UAB, analitzarà la qualitat de les mostres del banc de semen Fertibank mitjançant un mètode que ha desenvolupat, anomenat Cometfertility, que permet estudiar danys i ruptures en l’ADN de l’esperma. 

L'equip de Cimab: Jordi Ribas Maynou, Sandra Lara Cerrillo, Marta Venturas Pedro, Agustín García Peiró, Jennifer Pérez Carrasco, Iris Lozano Acera i Cecilia Brassesco Julio

A Catalunya es calcula que entre un 8% i un 15% de les parelles són infèrtils i que més de la meitat recorrerà a un tractament de reproducció humana assistida (RHA) per poder tenir fills. Perquè aquests tractaments tinguin èxit, és essencial conèixer la qualitat de l’esperma, ja que la fragmentació de l’ADN espermàtic és una de les causes que pot limitar les probabilitats d’un embaràs.

Per això, l’spin-off de la UAB Cimab (Centre d'Infertilitat Masculina i Anàlisi de Barcelona) ha desenvolupat una metodologia que permet estudiar danys i ruptures en l’ADN de l’esperma. La particularitat d’aquest mètode, anomenat Cometfertility, rau en que pot distingir la tipologia de ruptura: la de cadena simple, que contribueix a una fallada de l’embaràs, i la de cadena doble, que no impedeixen l'embaràs, però pot implicar un major risc d'avortament durant el primer trimestre de gestació.
 
Agustí Garcia, el fundador de Cimab explica que fins ara els mètodes utilitzats per analitzar la qualitat del semen només solen distingir la ruptura de cadena simple i no detecten la de cadena doble, que és la que té una major rellevància de cara al diagnòstic i pronòstic en els tractaments de reproducció assistida. “Amb Cometfertility podem predir la infertilitat i els avortaments amb millor sensibilitat i especificitat”, destaca Garcia. I, com que existeixen diferents tractaments de reproducció assistida “podem determinar quin seria el que té més probabilitats d'èxit, sempre tenint en compte les condicions de la parella” afageix.

En aquest sentit, l’spin-off col·labora amb el banc de semen Fertibank per analitzar la fragmentació en les seves mostres d’esperma i, així augmentar la seva qualitat i millorar les taxes d'èxit dels tractaments de reproducció assistida.

Cimab també està col·laborant en diferents estudis amb l’Hospital del Mar, l’Hospital de la Vall d’Hebron i l’Hospital Parc Taulí. De fet, Agustí Garcia també explica que estan treballant per desenvolupar un tractament que reverteixi les ruptures de cadena doble. 

 
View low-bandwidth version