• UABDivulga
07/2007

A la recerca de la pesta porcina

Porcs
La pesta porcina és una malaltia infecciosa molt contagiosa que causa una alta mortalitat en el bestiar. Atès que no existeix un tractament per a aquesta malaltia, les autoritats sanitàries sacrifiquen els animals quan es produeix un brot d'aquest tipus. Investigadors de la UAB van observar un cas ocorregut a Catalunya per estudiar els passos que segueix aquest mortal virus.

Entre el 14 de Juny del 2001 i el 7 de Maig del 2002 va haver un brot de pesta porcina clàssica a la Espanya on se van a infectar 49 granges. Aquest brot va afectar especialment a Catalunya, on 39 granges es van a veure infectades. El brot es va a desenvolupar en dues onades. En primer lloc es va a veure afectada la província de Lleida i després la de Barcelona.

Un total de 291.058 animals van ser sacrificats, 59.595 de granges infectades, la resta de animals van a ser sacrificats de forma preventiva. En base als signes clínics i els resultats laboratorials es va a estimar el període més probable en el que el virus va a entrar en las granges. En base a aquest resultats es va estimar que el virus es va a detectar 7 setmanes després de que entres a Lleida i a Barcelona es va tardar 4 setmanes en detectar-lo.

22 de las granges infectades van a ser detectades en base a una sospita clínica per part del veterinari clínic i en alguns casos per part del granger. Les altres 17 granges es van a detectar gracies als sistemes de vigilància establerts. La transmissió del virus entre granges es va establir en 30 granges i es va a atribuir al moviment de persones entre les mateixes en el 23% dels casos, al de animals en el 13%, vehicles el 10%, proximitat a una altre granja infectada en el 18% dels casos, el vehicle de transport de cadàvers en el 8% i als purins en el 5%.

En 9 granges no es van a tenir prou dades com per a intentar establir la via més probable de transmissió del virus. El virus aïllat en las dues onades del brot van a ser idèntics i pertanyen al subgrup 2.3. El modo en el que el virus va a entrar al país no va poder ser establerta.Alberto Allepuz Palau
Universitat Autònoma de Barcelona
- A. Allepuz DVM, J. Casal, DVM, PhD, Dipl. ECVPH, M. Domingo, DVM, PhD, Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) / Departament de Sanitat i Anatomia Animals (Department of Animal Health and Anatomy) Edifici V. Facultat de Veterinària Universitat Autònoma de Barcelona.
- J. Pujols, DVM, Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) / Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimetaries (IRTA), Passeig de Gràcia 44, 08007 Barcelona.
- R. Jové, DVM, I. Selga, DVM, J. Porcar, DVM, Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca. Barcelona (DARP), Barcelona.

Referències

A. Allepuz, J.Casal, J.Pujols, R. Jové, I. Selga, J. Porcar, M. Domingo. Descriptive epidemiology of the outbreak of classical swine fever in Catalonia (Spain). The Veterinary Record - 24 March 2007; Vol. 160, No. 12.

 
View low-bandwidth version