• UABDivulga
07/2011

Obert per excavació. La ruta Neandertal

Obert per Excavacio
El Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEPAP-UAB) ha posat en marxa un nou model de divulgació científica basat en el concepte “work in process” a dos jaciments lleidatans on hi realitza excavacions: Cova Gran (Les Avellanes-Santa Linya) i Roca dels Bous (Sant Llorenç de Montgai). Es tracta d’un plantejament dinàmic, que posa a l’abast dels visitants no només el jaciment, sinó també el treball d’excavació dels arqueòlegs, facilitant la transmissió dels avenços i de les interpretacions sobre la vida dels nostres ancestres.

Al llarg de les campanyes d’excavació, durant els mesos de juliol i agost, ambdós jaciments romandran oberts al públic, que podrà prendre contacte amb el treball diari dels investigadors interactuant amb ells i familiaritzar-se amb el procés de recerca arqueològica. “Més enllà de la simple transmissió de coneixements, es tracta de mostrar una ciència en construcció i, alhora, apropar-la a la societat”, explica Rafael Mora, director del CEPAP.

Al jaciment de la Roca dels Bous, les infraestructures creades arran de la concessió del projecte europeu “La ruta dels orígens” han permès museïtzar l’abric amb tecnologies de la informació, el que fa que el concepte “work in process” (trabajo en proceso) adquireixi una nova perspectiva.

“La Ruta Neandertal” es planteja com un viatge en el temps, dividit en diverses parades d’observació en les quals, mitjançant l’ús de pantalles digitals tàctils i continguts audiovisuals, es realitza un zoom sobre aspectes concrets de la vida neandertal. D’aquesta manera es proposen recreacions difícilment assolibles sense la utilització d’aquests suports.

La visita ofereix l’oportunitat d’accedir al jaciment durant la seva excavació. La instal·lació de passarel·les hi facilita l’accés i permet prendre contacte directe amb l’evolució dels treballs arqueològics. Els mateixos investigadors guiaran als visitants al llarg de “La Ruta Neandertal” i els mostraran les troballes relacionades amb els homínids que van habitar la Roca dels Bous.

Per concertar visites podeu trucar al telèfon 691 807 581.

Rafael Mora
Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria
 
View low-bandwidth version