Premi Amics de les Biblioteques 2019


PRESENTACIÓ DELS PREMIATS DE LA 4a EDICIÓ (2019) DEL PREMI “AMIC DE LES BIBLIOTEQUES”Miquel de Moragas i Spà és catedràtic honorari del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Fou el fundador i primer director del Centre d’Estudis Olímpics (CEO-UAB, 1988-2009) i de l’Institut de la Comunicació (InCom-UAB, 1997-2009).

Com a investigador ha publicat diverses obres sobre teoria i sociologia de la comunicació, polítiques culturals i de comunicació, noves tecnologies de la informació, esport i jocs olímpics. El seu darrer llibre és Barcelona, ciutat simbòlica (2016).

L’any 1971, en néixer la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB, va ser el responsable de crear-ne la Biblioteca.

El doctor Moragas ha cedit a la Universitat la seva biblioteca particular, que s’integrarà a les col·leccions de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General. Es tracta d’un fons d’aproximadament 3.000 llibres i revistes de comunicació, filosofia, crítica literària, història, política i jocs olímpics. Actualment s’està procedint a la seva catalogació.Martí Olaya Galceran (1927-2014) neix a Barcelona l’any 1927. Molt vinculat a la revista Cavall Fort, en forma part del consell de redacció des de la seva creació.

Escriptor de narracions infantils i juvenils, també fa algunes traduccions del francès al català. Entre les seves narracions destaquen A la vora del mar, Terra endins, Contes tendres, Una sargantana prenent el sol. Col·labora habitualment en diaris i revistes, com l’Avui, La Vanguardia, Diari de Sant Cugat, Serra d’Or, Revista de Sants, etc.

L’any 1986 rep el premi Jaume I d’Actuació Cívica de la Fundació Lluis Carulla i l’any 1976 rep el Premi Crítica Serra d’Or de Teatre i el Premi de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona.

El seu fons personal es troba dipositat a la Biblioteca d’Humanitats que està procedint a la seva catalogació i classificació per tal de poder posar-lo a l’abast del públic a través de la pàgina web:
https://www.bib.uab.cat/human/fonspersonals/olaya/.
 

 

José Manuel Blecua Perdices (Saragossa, 1939) és filòleg, fill i germà dels també filòlegs José Manuel Blecua Teijeiro i Alberto Blecua Perdices.

Doctorat en Filologia Romànica, ha estat vinculat a la UAB des del 1968. A més a més de catedràtic de Llengua Espanyola, ha exercit com a vicerector, director del Servei de Publicacions i va ser fundador i director del primer Seminari de Filologia i Informàtica.

Ha dirigit el Diccionario general de sinónimos y antónimos, actualització del repertori de Samuel Gili Gaya (1892-1976), i ha dut a terme nombrosos treballs de lexicografia i d’història de les idees lingüístiques a Espanya, l’aplicació de les noves tecnologies a l’estudi del castellà i l’estudi del castellà com a llengua estrangera. Així mateix, juntament amb Juan Alcina Franch (1917-1998), va escriure la coneguda Gramática española.

El Dr. Blecua fa donació a la UAB de la seva biblioteca que també incorpora fons del seu pare, José Manuel Blecua Teijeiro, i de Juan Alcina Franch. Aquest important donatiu es depositarà a la Biblioteca d’Humanitats.