L’ECIU University rep finançament del programa Horizon 2020 per enfortir la recerca i la innovació
L’objectiu de la convocatòria Support for the Research and Innovation Dimension of European Universities (SwafS), del programa Horizon 2020 és contribuir a la dimensió d’investigació i innovació de les “universitats europees”, en línia amb la seva estratègia conjunta, integrada, a llarg termini i en sinergia amb la seva vessant educativa. Amb aquest suport, l’ECIU University podrà anar més enllà mitjançant la creació d’un institut virtual centrat en les regions intel·ligents i, específicament, en els quatre temes principals identificats.
L’ECIU University rebrà 2 milions d’euros del programa Horizon 2020 per reforçar la missió de recerca i innovació i establir l’SMART-ER: ECIU University Research Institute for SMART European Regions (Institut de Recerca de l'ECIU University per a les regions europees SMART).
L’Institut de Recerca SMART-ER dissenyarà, desenvoluparà i implementarà la recerca; valoritzarà i captarà solucions als reptes actuals i futurs de l’objectiu de desenvolupament sostenible número 11 de les Nacions Unides (que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles), identificats per l’ ECIU University. Així, es vol establir un nou model de recerca i innovació sense parets i alhora promoure el diàleg amb la societat, superant les limitacions de disciplines, sectors i països i basant-se principalment en un entorn col·laboratiu virtual. Conjuntament, les institucions conduiran programes de creació de capacitats (programa de llavors i acadèmia SMART-ER) i iniciatives de ciència ciutadana que s’utilitzaran com a banc de proves per posar en pràctica tot el mecanisme i les estructures construïdes.
Les activitats s’implementaran reunint capacitats de recerca científica i de gestió a les 12 institucions membres: Universitat de Linköping (Suècia), la Universitat Tecnològica d'Hamburg (Alemanya), la Universitat Autònoma de Barcelona (Espanya), la Universitat d'Aalborg (Dinamarca), la Universitat d'Aveiro (Portugal), la Dublin City University (Irlanda), la Universitat Tecnològica de Kaunas (Lituània), la Universitat d'Stavanger (Noruega), la Universitat de Trento (Itàlia), la Universitat Tampere (Finlàndia), la Universitat de Tampere (Finlàndia) i l'Institut Nacional de Ciències Aplicades (INSA) de França.
Aquest finançament permetrà als membres de l’ECIU University abordar conjuntament reptes socials complexos en el marc de l’ODS11. L'enfocament basat en reptes adoptat permet el compromís dels stakeholders socials i dels estudiants (de qualsevol edat i formació) en crear i treballar els reptes i la explotació de resultats. L’Institut de Recerca SMART-ER, juntament amb diversos grups d’interès d’àmbit local, nacional i internacional, treballaran segons una agenda compartida de Recerca i Innovació. Per avançar cap a aquesta visió, l’ECIU University alinearà les capacitats de recerca i reunirà investigadors com a exemple de com superar els límits de cada institució.
La UAB, líder en la implementació dels living labs
La UAB ha estat pionera en desenvolupar ecosistemes d'innovació oberta, amb un enfocament sistemàtic de co-creació entre els seus usuaris, ja siguin investigadors, empreses, societat civil o administració pública (els elements del model d’innovació de la Quàdruple Hèlix).
Així, ha posat a disposició d'aquest projecte la seva experiència en implementar nous instruments de valorització de productes, de maduració de tecnologies i d’activitats d'experimentació. Un exemple en són els living labs, espais oberts d'innovació on investigadors i agents del territori, del sector públic i privat, col·laboren mitjançant l'ús de tecnologies digitals per co-crear coneixement i solucions que donin resposta a necessitats socials.
És gràcies a aquesta destacada experiència que la UAB lidera la proposta i serà la responsable de coordinar la implementació del projecte.
Naixement de l’ECIU University
L'ECIU University és una de les disset iniciatives internacionals que van ser seleccionades per la Comissió Europea a la convocatòria per a European Universities com a part del programa EU Erasmus+ i que rebrà un finançament de cinc milions d'euros
El passat 7 de novembre, la UAB va acollir l'acte que va donar el tret de sortida a l’ECIU University, una iniciativa de l'European Consortium of Innovative Universities (ECIU), que vol esdevenir un model innovador d'universitat sense fronteres per respondre als desafiaments socials mitjançant formes innovadores de formació i investigació.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Indústria, innovació i infraestructures
- Educació de qualitat
- Ciutats i comunitats sostenibles