Grups de recerca de Sanitat Animal
Grups de Recerca de la unitat de Sanitat Animal
El Grup de Recerca de Micologia Veterinària (GMV) és un grup de recerca reconegut per la Generalitat de Catalunya des de l'any 2002. El GMV és un grup ubicat a l'Escola de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona. El grup se centra en l'estudi dels fongs com a agents causants de processos patològics relacionats amb malalties infeccioses i micotoxicosi que poden afectar tant a animals com a humans. En la investigació s'utilitzen tècniques microbiològiques, tècniques de cromatografia i tècniques de biologia molecular per identificar i caracteritzar els fongs productors de micotoxines. També disposen d'un equipament multidisciplinari per fer el diagnòstic, l'estudi i el tractament de la malaltia fúngica en diverses espècies domèstiques. L'interès rau en la importància d'identificar els agents de les micotoxines per controlar la presència de micotoxines en els aliments i reduir la incidència de micotoxicosi aguda o crònica en humans i animals, que estan relacionades amb el càncer i els processos d'immunosupressió. Per a l'estudi de la infecció per fongs en animals, es vol conèixer l'etiologia i la patogènesi d'aquestes malalties que en alguns casos són zoonosis importants.
El nostre grup de recerca té un interès a llarg termini per la micologia i compta amb més de 150 articles en revistes. El GVM ha participat en projectes de la UE i projectes nacionals amb el suport dels governs espanyol i català (CICYT, INIA, SGR). El GMV col·labora amb instituts de recerca internacionals i té vincles externs amb la indústria.
IP: Francisco Javier Cabañes Sáenz
Membres:
El grup de recerca centra la seva activitat en la salut animal, especialment en l'estudi de les malalties contagioses causades per microorganismes i paràsits. Les principals línies de recerca són: a) l'epidemiologia d'aquest procés, amb especial atenció als aspectes d'anàlisi de riscos i bioseguretat de la producció ramadera, b) immunologia i vaccinologia aplicada a malalties transmissibles de la producció ramadera, c) l'estudi de la resistència a agents antimicrobians i els factors que influeixen en la seva presentació i manteniment i, d) parasitosis en grups de gats i gossos i la seva importància en la salut pública.
En els últims 5 anys, el grup ha publicat prop de 100 articles en revistes internacionals indexades, la majoria dels quals es troben en el primer quartil. Així mateix, ha liderat diversos projectes de recerca competitius, tant nacionals com internacionals i ha estat responsable de nombrosos contractes de recerca amb empreses i institucions.
Línies de recerca i membres de l'equip:
a) Epidemiologia de les malalties infeccioses de rellevància en animals
Responsable: Alberto Allepuz Palau
Membres:
Enrique María Mateu de Antonio
b) Immunologia i vaccinologia en Sanitat Animal
Responsable: Enrique María Mateu de Antonio
Membres:
c) La resistència als antimicrobians i l'impacte de les malalties zoonòtiques en els animals domèstics i salvatges
Responsable: Laila Darwich Soliva
Membres:
d) Parasitosi en animals: parasitologia veterinària, malalties transmeses per vectors, parasitosi en animals de companyia com a problema de salut pública
Responsable: Ana Maria Ortuño Romero
Membres:
El grup de recerca (EXOTIQUES) està format per 19 investigadors de l'IRTA-CRESA dedicats a la investigació sobre malalties animals transfrontereres i emergents. Gràcies a les seves singulars instal·lacions BSL3, som membres de la Xarxa Nacional d'Alertes Biològiques (RE-LAB) i part de les Infraestructures Espanyoles de Recerca (ICTS-RLASB). Aquesta SGR, activa des de fa més de 5 anys, ha consolidat el seu lideratge internacional amb la seva participació en diferents projectes i xarxes internacionals i nacionals. Durant els propers 3 anys, pretenem: 1) Incrementar el rendiment científic i les capacitats tecnològiques mitjançant la definició d'objectius científics comuns, el desenvolupament d'activitats estratègiques interdisciplinàries i l'impuls de l'atracció i la formació de talent, 2) Enfortir les sinergies i el lideratge nacionals i internacionals mitjançant la planificació estratègica d'accions per consolidar i potenciar la nostra participació en consorcis i institucions internacionals i 3) Potenciar la difusió i transferència de coneixement prioritzant i potenciant idees i activitats d'alt impacte. En els últims cinc anys, el grup ha publicat 236 articles en revistes indexades.
Línies de recerca i membres de l'equip:
a) Grip aviària
Responsable: Natàlia Majó Masferrer
b) Infeccions zoonòtiques per coronavirus
Responsable: Joaquim Segalés Coma
c) Pesta porcina africana
Responsable: Francesc Accensi Alemany
d) Malalties respiratòries porcines
Responsable: Jorge Martínez Martínez
El grup de recerca (ENDEMIQUES) és un grup de recerca consolidat, continuació del grup SGR 886 2017, que inclou tots els investigadors que treballen en malalties endèmiques dels animals a l'IRTA-CReSA (un total de 10 investigadors). Aquest grup de recerca se centra en activitats de recerca i transferència de tecnologia sobre infeccions i malalties endèmiques virals i bacterianes que afecten el bestiar. Les principals activitats inclouen la patogènesi i el control d'infeccions bacterianes, malalties bacterianes amb impacte en la salut pública, resistència als antimicrobians i evolució viral i virus emergents. La connexió amb la salut pública es fa a través de l'estudi de patògens zoonòtics, i indirectament mitjançant el seguiment de la resistència als antimicrobians i l'estudi de productes alternatius als antibiòtics. A més, la composició de la microbiota també és el focus d'aquest grup de recerca. En els últims 5 anys, el grup ha publicat 196 articles en revistes indexades.
IP: Virginia Aragón (IRTA-CReSA)
Línies de recerca i membres de l'equip:
Malalties per circovirus porcí
Responsable: Joaquim Segalés Coma