Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Genètica i de Microbiologia

Jaime Martínez-Urtaza participa en l'informe sobre canvi climàtic i salut de la revista Lancet

03 des. 2020
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

L'investigador del Departament de Genètica i Microbiologia, incorporat recentment amb un contracte Beatriz Galindo, és un dels 120 experts mundials que ha participat en el 2020 Lancet Countdown Report.

Jaime Martinez-Urtaza

L'epidemiòleg molecular i especialista en genòmica Jaime Martínez-Urtaza, investigador del Departament de Genètica i Microbiologia de la UAB, és un dels 120 experts mundials que participa en la iniciativa global The Lancet Countdown: Tracking Progress on Health and Climate Change, l'informe anual de l'efecte del canvi climàtic sobre la salut que publica la prestigiosa revista Lancet. La UAB i la Universidade de Santiago de Compostela, amb la participació de Joaquín Trinañes, són les úniques institucions espanyoles que han format part de l'estudi, juntament amb altres 36 institucions acadèmiques i agències de Nacions Unides.

L'informe, que es presenta avui dijous, 3 de desembre, a les 15h per videoconferència, compta amb la participació d'especialistes de diferents àrees i avalua els impactes del canvi climàtic en la salut per mitjà de 43 d'indicadors, des de nutricionals, demogràfics o de malalties infeccioses.

El professor Jaime Martinez-Urtaza ha treballat anteriorment a la Universitat de Santiago de Compostel·la, en el Centre Europeu de Control de Malalties (Suècia), com a professor en el Milner Centre for Evolution en la Universitat de Bath (Regne Unit) i en el Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (CEFAS) al Regne Unit. És professor honorari de la Universitat d’Exeter (Regne Unit) i professor visitant en la Universitat de Southampton (Regne Unit), la Universitat de la Frontera (Xile) i en al Centre de Recerca en Alimentació i Desenvolupament-CIAD (Mèxic). És també assessor científic de l'Institut Nacional de Salut del Perú i expert de la FAO i WHO per a malalties transmeses per aigües i aliments.

El seu treball cobreix diferents aspectes d'epidemiologia molecular i els efectes del clima en les malalties infeccioses amb un interès particular en l'estudi de les malalties transmeses per aigua i aliments. Un tema central en la seva recerca és la fusió de diferents disciplines científiques com la biologia molecular, la microbiologia, la genètica de poblacions, l’oceanografia, les ciències climàtiques i l’epidemiologia, per a desxifrar l'aparició i transmissió de malalties infeccioses. Durant els últims anys ha dedicat bona part de la seva activitat a l'aplicació d'eines genòmiques avançades per a identificar nous aspectes en l'evolució, transmissió i dispersió de patògens humans en connexió amb esdeveniments naturals o amb activitats associades amb l'activitat humana.

Investigador Sènior Beatriz Galindo en la UAB

Des del mes d'abril passat, el professor Jaime Martinez-Urtaza és Investigador Distingit Beatriz Galindo Sènior a la Unitat de Genètica del Departament de Genètica i Microbiologia de la UAB. Es tracta d'una nova figura de contractació per captar científics amb llarga trajectòria docent i investigadora que estan treballant en institucions científiques a l'estranger perquè s'integrin en les universitats espanyoles. La seva línia de recerca a la UAB és la genòmica i evolució de patògens humans, i l’estudi de com el canvi climàtic impacta en la dinàmica de les epidèmies associades a les malalties que causen aquests patògens.

Dins de