Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Bioquímica i Biologia Molecular

La companyia biofarmacèutica Kriya adquireix l'spin-off de la UAB Tramontane Therapeutics

08 set. 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

L’empresa desenvoluparà un programa de teràpia gènica per a l'esteatohepatitis no alcohòlica (NASH) i altres malalties prevalents

 

IMATGE_SPINOFF

Kriya Therapeutics, empresa biofarmacèutica que desenvolupa teràpies gèniques per a malalties que afecten milions de persones a tot el món, ha adquirit Tramontane Therapeutics, empresa derivada (spin-off) de la UAB centrada en el desenvolupament de tractaments de teràpia gènica per a malalties metabòliques i neurodegeneratives.

Amb l’adquisició, Kriya adquireix una cartera d'actius de Fibroblast Growth Factor 21 (FGF21), inclòs el programa principal de Tramontane, un vector viral adenoassociat (AAV) dissenyat per expressar un nivell constant de la proteïna nativa FGF21. La proteïna FGF21 té efectes metabòlics beneficiosos en diversos òrgans diana, entre els quals el fetge. La proteïna FGF21 està validada clínicament per al tractament de la malaltia NASH. La teràpia gènica basada en una única administració intramuscular d’aquest vector viral és una nova aproximació per tractar la malaltia NASH que pot tenir més eficàcia, seguretat, tolerabilitat i un millor perfil farmacocinètic que altres productes en desenvolupament.

"Estem molt impressionats amb les dades del programa de teràpia gènica amb FGF21 de Tramontane, que demostren una gran eficàcia i durabilitat en diferents models animals d'obesitat i de NASH", explica Shankar Ramaswamy, cofundador i CEO de Kriya. "Aquest programa de Tramontane s'alinea estratègicament amb la nostra cartera de malalties metabòliques, que també inclou una aproximació de teràpia gènica per a la diabetis tipus 1".

La teràpia gènica amb FGF21 de Kriya per tractar persones amb NASH pot eliminar els problemes de complir amb règims de medicació complexos, en ser una administració intramuscular única de vectors AAV. També pot millorar la distribució de la proteïna terapèutica als teixits i proporcionar un nivell constant de proteïna FGF21 nativa en circulació. Per tant, té el potencial d'oferir una eficàcia terapèutica al llarg de diversos anys en el context d'una malaltia crònica.

Per a la doctora Fàtima Bosch, directora del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG) de la UAB, cofundadora, presidenta i assessora científica de Tramontane Therapeutics i membre del consell assessor científic de Kriya, "les persones amb NASH necessiten desesperadament opcions de tractament millors que les actuals, i FGF21 s’ha validat clínicament per prevenir la fibrosi en aquesta malaltia". "Amb la investigació en curs sobre la NASH, amb enfocaments innovadors com la teràpia gènica, les perspectives de futur dels tractaments milloraran notablement. Una teràpia gènica d’administració única seria un gran salt endavant en el tractament d'aquesta malaltia crònica".

Sobre l'esteatohepatitis no alcohòlica (NASH)

La NASH és la forma més greu de la malaltia del fetge gras no alcohòlic (NAFLD) i afecta el 5 % de la població mundial. El fetge acumula gran quantitat de greix, que provoca inflamació i danys a les cèl·lules hepàtiques. La NASH pot progressar a estadis de malaltia més greus, com ara fibrosi, cirrosi, insuficiència hepàtica o càncer de fetge. Aproximadament el 20 % de les persones amb NASH progressarà a una malaltia hepàtica avançada al llarg de diversos anys o dècades, i en estadis avançats de la malaltia el trasplantament de fetge pot ser l'única opció terapèutica. Actualment no hi ha teràpies aprovades per la FDA per aturar o revertir la progressió de la malaltia.

Sobre Kriya Therapeutics

La missió de Kriya Therapeutics és revolucionar la medicina amb l'objectiu final d'eliminar el sofriment humà i permetre que les persones puguin viure sense la càrrega de la malaltia. Kriya és una empresa biofarmacèutica que desenvolupa teràpies gèniques per a malalties que afecten milions de persones a tot el món. Amb seus a Palo Alto i al Research Triangle Park (les dues als EUA), Kriya ha aconsseguit una capitalització de 600 milions de dòlars des de la seva fundació, que s'utilitzarà per desenvolupar una àmplia cartera de teràpies gèniques per a malalties oftalmològiques, neurològiques i metabòliques. Mes informació a www.kriyatx.com

Sobre Tramontane Therapeutics

Tramontane Therapeutics és una spin-off de teràpia gènica de la UAB centrada en el desenvolupament de tractaments per a malalties neurodegeneratives i metabòliques prevalents. Tramontane empra vectors virals adenoassociats per expressar proteïnes terapèutiques rellevants en el tractament de múltiples malalties, inclosa l'esteatohepatitis no alcohòlica (NASH), la diabetis tipus 2, l'obesitat, les malalties d'Alzheimer i Parkinson i altres trastorns centrals associats al deteriorament cognitiu i al comportament.

 

 

Dins de