Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Bioquímica i Biologia Molecular

Natalia Sánchez, premiada pel programa L'Oréal-Unesco 'For Women in Science' 2022

20 des. 2022
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Una recerca de Natalia Sánchez, investigadora del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB, ha estat premiada pel programa L'Oréal-UNESCO 'For Women in Science', que cada any reconeix els treballs més capdavanters de cinc investigadores nacionals amb menys de quaranta anys.

Imatge Natalia Sánchez

Els guardons, que s'han centrat enguany en l'àmbit de les ciències de la vida, estan dotats amb 15.000 euros i tenen com a objectiu donar visibilitat al lideratge femení en l'àmbit científic.

Sánchez ha estat reconeguda per la seva investigació "Microbiota i malalties neurodegeneratives", l'objectiu de la qual és estudiar la relació que hi ha entre la microbiota intestinal i el desenvolupament de les malalties neurodegeneratives. Aquest tipus de malalties afecten més de nou milions d'europeus i, en molts casos, condueixen a la discapacitat o a la dependència completa.

 L'equip de recerca buscarà possibles prions entre les proteïnes codificades al microbioma del sistema digestiu. Després, en un tub d'assaig, comprovaran si els candidats seleccionats són capaços d'agregar i si poden transmetre aquesta agregació a proteïnes humanes. Finalment, analitzaran en cèl·lules neuronals i models vius si aquests prions de la microbiota poden generar signes de malaltia neurodegenerativa. Es tracta d'una recerca que pot influir en la nostra manera d'entendre les malalties neurodegeneratives i pot inspirar teràpies alternatives per prevenir-les i tractar-les.

El treball de Sánchez ha estat seleccionat per un jurat format per experts científics en diferents àrees de les ciències de la vida: Maria Antònia Blasco, directora del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques; Maria Vallet, catedràtica de Química Inorgànica de la Universitat Complutense de Madrid i acadèmica numerària de les reials acadèmies d'Enginyeria i Farmàcia, i Rafael Garesse, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular i exrector de la Universitat Autònoma de Madrid.

Una carrera internacional

Natalia Sánchez (1982) és de Cerdanyola del Vallès, on va estudiar a l'escola Carles Buïgas i al institut Jaume Mimò, i ara resideix a Sabadell. És doctora en Biotecnologia per la UAB i ha fet estades al Netherlands Institute for Systems Biology i a l'Institut de Tecnologia Química i Biològica de Portugal. A més, va treballar durant cinc anys al Laboratori de Biologia Molecular de la Universitat de Cambridge, on va obtenir les beques FEBS long-term i la Intra-European Fellowship Marie Curie, i la seva recerca va ser guardonada amb el premi MRC Centenary Award. Posteriorment, va estar cinc anys al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona i actualment és investigadora del programa Ramón y Cajal i dirigeix ¿¿un projecte d’R+D+i del Pla estatal.

Les seves investigacions han tractat sobre compostos capaços de monitoritzar i modular l'agregació de les proteïnes. L'agregació de proteïnes afecta la salut cel·lular i la interacció de la proteïna amb els bacteris que viuen al cos, entre d'altres aspectes.

 Ciències de la vida i dels materials

El programa L'Oréal-UNESCO 'For Women in Science' premia cada any cinc eminents científiques de tot el món, una per continent. Fa més de dues dècades que és present a Espanya i, durant aquest temps, ha impulsat la carrera de més de 77 científiques. Les distincions alternen cada dos anys les ciències de la vida i les ciències dels materials i tenen una dotació econòmica de 100.000 euros per finançar la recerca.

Dins de