La Fundació UAB

Un centenar d'estudiants es reuneixen amb més de seixanta organitzacions al XXII Workshop EPSI

Foto de grup d'estudiants i professionals al Workshop EPSI 2024

L’edició d’enguany del Workshop en Prevenció i Seguretat Integral va aplegar a més d’una seixantena d’organitzacions. L’esdeveniment va incloure un debat sobre diverses qüestions vinculades amb la inserció laboral dels futurs professionals, i un espai de networking entre empreses i universitaris.

15/05/2024

El dijous 9 de maig a la tarda es va celebrar el XXIIè Workshop Universitat Empresa - IV Fira de l'Ocupació, a l'Hotel Exe Campus. Més d’un centenar d’alumnes van poder intercanviar idees i fer contactes amb els representants de més de seixanta empreses i organitzacions del sector de la Prevenció i la Seguretat. El Workshop és un esdeveniment clau per establir i mantenir contactes entre la comunitat universitària i les empreses i institucions, adreçat a la inserció en el món laboral dels estudiants, i titulats i titulades del centre.

El Workshop d’enguany es va dividir en dues meitats. La primera part va consistir en un slow networking, on professionals i estudiants es van asseure en taules rodones per debatre sobre els reptes del Sector vinculats amb les demandes de nous perfils professionals per incorporar-se al mercat de treball.

L'objectiu del diàleg va ser conèixer quines necessitats tenien les empreses de seguretat privada i salut laboral, i quins perfils professionals buscaven per a les seves plantilles. Algunes empreses, com Valora Prevención o Bureau Veritas, comptaven ja amb alumnes i exalumnes que actualment hi treballaven, i van poder compartir les seves experiències.

La Laia Fernández, estudiant de 1r curs del Grau, comentava que havia començat el grau amb la idea clara de voler treballar al sector de la Seguretat Pública, però que amb el Workshop havia vist noves oportunitats laborals en Seguretat Privada i en Prevenció de Riscos Laborals que també li havien semblat interessants.

A les taules de debat, també hi havia representants de la Seguretat Pública, agents i membres de cossos de policia local, Policia Nacional (per segon any), Mossos d'Esquadra i, per primera vegada, també es va comptar amb l'assistència d’Agents Rurals. Els estudiants van tenir l'oportunitat de debatre sobre les competències necessàries per assolir posicions de comandament a aquests cossos, i resoldre dubtes sobre els seus processos d'oposicions.

 

agents rurals i estudiants al Workshop EPSI 2024

Estudiants i membres del Cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya durant el Speed Networking.

 

En aquest sentit, el sotsinspector del Cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya, Francesc Coll, va explicar que era el primer any que hi participaven, i com a professionals de la Seguretat Mediambiental era una “molt bona oportunitat d’aprofitar a tota una generació d’estudiants que poden veure la Seguretat de manera integral i és un bon aparador per integrar-se al nostre cos d’Agents Rurals”. També, com a exalumne, recomanava als estudiants “accedir als cossos de seguretat pública i d’emergències per la base i, a partir d’una formació acadèmica sòlida intentar fer la promoció per dins, però tenir la base de carrer, de bosc i de camp consolidada”.

La jornada va continuar amb una segona part encapçalada pel format Speed Networking. Les empreses van participar amb estands propis i van rebre estudiants per conèixer les seves candidatures amb la finalitat de concretar una possible estada de pràctiques i/o una oferta laboral. Cada set minuts un senyal feia canviar els universitaris d’estand, així les empreses podien conèixer el major nombre de candidats i candidates. César Torrero, coordinador del Grau en Prevenció i Seguretat Integral, va destacar la novetat del Speed Networking d’aquesta edició, que consistia a dividir el format en dos torns. Al primer torn l’alumnat va passar per sis estands i, posteriorment, va tenir lloc un segon torn per tal que sis altres empreses poguessin conèixer els estudiants.

Cristina Sosa, tècnica de selecció de personal de Valora Prevención, va comentar que el format del Workshop era molt interessant, ja que “com a empresa busquem talent jove que es vulgui desenvolupar en el sector de la Prevenció”. Per tercer any consecutiu, Maria Ortiz i Mireia Corachan, membres de l’oficina de proximitat de la Guàrdia Urbana, s’entrevistaven amb els estudiants del Grau, i reconeixien que eren “perfils molt potencials amb una trajectòria d’estudis clau per incorporar-se a les Unitats. El Workshop ens ajuda a conèixer quines són les necessitats i inquietuds dels estudiants.”

Teresa García, alumni del Grau, encoratjava als estudiants i als alumni a assistir a les futures edicions del Workshop: “és una gran oportunitat perquè t’obre moltes portes i et permet retrobar-te amb grans professionals del sector”.

“En anteriors edicions del Workshop hem incorporat estudiants amb un talent enorme, que van entrar de pràctiques i, ara, tots dos han passat a formar part de la plantilla”, comentaven Ana Mª Jerez, especialista en captació de talent, i Cristina Garcia, responsable de projectes HSE, de Bureau Veritas. Ambdues visitaven el Workshop obertes a conèixer els interessos i les motivacions dels alumnes, per aportar-los la visió professional que tenen des de les empreses i resoldre les seves inquietuds sobre com incorporar-se al món laboral.

Finalment, l’acte va concloure amb l’agraïment de César Torrero a totes les persones assistents, acompanyat d’un vídeo en què els estudiants expressaven la seva gratitud a les empreses per la seva implicació i les oportunitats que els proporcionen en el món laboral.

Podeu descarregar-vos les fotos del Workshop, aquí:


Workshop 2024 de Prevenció i Seguretat Integral
Representants d'organitzacions i empreses, i membres de la comunitat universitària que van participar al Workshop 2024.