Vés al contingut principal
Web de la UAB
Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB

El Celler Cooperatiu i el Sant Cugat del vi

El Celler Cooperatiu i el Sant Cugat del vi

L’any 1921 es va fundar el Sindicat Vitivinícola i Caixa Rural de Sant Medir per part de 51 viticultors locals. Aquesta cooperativa tenia com a objectiu principal fer vi conjuntament per treure més rendiment al treball i a la producció.

Amb la constitució de la cooperativa es va promoure la construcció d’un celler cooperatiu per a dur a terme la vinificació i conservar-hi el vi fins a la seva venda.

El projecte va ser encarregat a Cèsar Martinell, arquitecte especialista en arquitectura agrària del moment, l’obra del qual uneix el modernisme gaudinià i el racionalisme noucentista i integra els coneixements enològics més avançats del moment. El resultat va ser un impressionant edifici d’arcs catenaris i voltes de maó, que representà el mitjà de vida per a diverses generacions de la pagesia de Sant Cugat.

Més enllà del Celler com a emblema principal del Sant Cugat del vi, la ciutat compta amb testimonis del passat agrícola de la vila, on la tradició de la vinya i el vi hi ha deixat una empremta important. Aquesta tradició arrela al món romà, quan ja es documenta en jaciments com la vil·la de Can Cabassa, i pren força al món medieval, on el mateix monestir impulsa el conreu de la vinya i la comercialització del vi. Però serà als segles XVIII i XIX quan una forta especialització en la vinicultura esdevé motor de canvi i expansió. La imatge actual de la vila, les cases amb cellers, les masies i la Terrisseria Arpí testimonien aquest moment. El Celler Cooperatiu, l’edifici més emblemàtic d’aquesta tradició, en representa també el punt final com a darrer testimoni del passat vinícola.

Informació complementària