Ypsicon i Txakoli Garate aconsegueixen un vi sense sulfits

Ypsicon i Txakoli Garate aconsegueixen un vi sense sulfits

L'empresa de base tecnològica de la UAB ha participat en un projecte d'R+D+I amb el celler basc, en el qual han aplicat la tecnologia UHPH per a l'esterilització i conservació del most a temperatura ambient, sense danyar el sabor, color i valor nutritiu i, d'aquesta manera evitar l'ús de sulfits i de conservants.

20/12/2017

El celler basc Txakoli Garate, ha aconseguit crear un vi sense sulfits amb l'ajuda de tecnologia d'avantguarda i d'un llarg procés d'investigació. Ha estat el resultat d'un projecte realitzat en col·laboració amb Ypsicon Advanced Technologies, empresa de base tecnològica de la UAB dedicada al desenvolupament de noves tecnologies per a la indústria alimentària, com la UHPH.

La UHPH és una tecnologia que permet esterilitzar i homogeneïtzar productes líquids mitjançant l'aplicació d'ultra alta pressió contínua i forces físiques en una vàlvula d'ultra-homogeneïtzació. Aquest nou sistema permet obtenir productes amb llarga vida útil, preservant al mateix temps les seves propietats sensorials i nutricionals intactes. La UHPH permet el processat en continu i a escala industrial d'aliments líquids com ara sucs, most, vi, cervesa, llet i altres productes lactis, liquats vegetals (soja, fruits secs, civada) i brous, entre d'altres.

En el cas de mosts i vins, és possible l'esterilització del most i per tant la seva conservació a temperatura ambient, sense danyar el sabor, color i valor nutritiu (respecta la Vitamina C en més del 80%). Així, no són necessaris els sulfits per conservar els mosts, ni cap conservant.

Els sulfits (Anhídrid de Sulfurós o Diòxid de Sofre) són un conservant químic que s'afegeix a molts aliments i begudes. En el vi es fa servir per ser antioxidant, fungicida, bactericida i s'empra per evitar oxidacions i per controlar industrialment els diferents processos als quals se sotmet al vi. Segons la normativa europea hi ha obligació d'indicar el seu ús en l'etiquetatge del vi quan superi els 10 mg / litre.Tot i que no s'ha demostrat que sigui perjudicial per a la salut, la manca de sulfits s'associa amb l'etiqueta de "saludable".

La creació d'un vi sense sulfits suposa tot un èxit per Txakoli Garate i un avanç en la seva aposta pel producte natural i saludable. El celler ha col·laborat en un llarg procés de treball, amb moltes proves i assaigs utilitzant la tecnologia UHPH. Ara, els estudis estan pendents d'homologació i se segueix investigant en la fase de producció i industrialització.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies