Error: manca enllaç de capçalera a la plana

Intel·ligència artificial, ètica i participació ciutadana centren un cicle del CVC de diàlegs amb la societat

Jornada sobre Intel·ligència Artificial al Palau Macaya
Dimecres, 3 d'octubre, a les 18 h, s’inaugura al Palau Macaya el cicle ‘Intel·ligència Artificial, ètica i participació ciutadana’. El projecte del CVC-UAB pretén obrir un diàleg amb diferents sectors de la societat, l'administració pública i ciutadania sobre el futur de la intel·ligència artificial i la seva regulació.

28/09/2018

El projecte, finançat per la convocatòria Palau Macaya de l'Obra Social "laCaixa", es durà a terme entre octubre i el proper mes de març i té com objectiu explorar què pot i què no pot fer una màquina en matèria de mobilitat autònoma, xarxes socials, salut connectada, educació i humanitats digitals.

La participació en els diferents seminaris i focus groups -la inscripció és oberta a tota persona interessada- permetrà treballar les diferents inquietuds, necessitats i pors que pot haver dins d'aquests cinc grans àmbits d'aplicació.

L'acte d'inauguració del projecte del proper dia 3 comprèn un debat amb 6 experts del CVC i de la UAB, així com d'altres institucions i entitats. S’hi identificaran els reptes de futur d’aquesta tecnologia i com la ciutadania pot decidir sobre la seva regulació a trets generals. Hi intervindran els següents ponents:
 
- Josep Lladós (Director CVC i professor del Departament de Ciències de la Computació UAB)
- Pilar Dellunde (IIIA - CSIC i professora del Departament de Filosofia UAB);
- Ramon López de Màntaras (Director IIIA-CSIC)
- Núria Espuny (Directora General de Transparència i Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya)
- Gemma Galdon (CEO i fundadora d’Eticas Consulting)
- Lluís Alsedà (Director del CRM i professor del Departament de Matemàtiques UAB)
 
El debat estarà moderat per Gema Revuelta (Directora del Centre d’estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la UPF).
 
La resta de sessions s’estructuraran en cinc eixos molt concrets: Mobilitat autònoma en primer lloc, Xarxes socials i màrqueting en segon lloc; Salut connectada; Educació i món laboral, i Humanitats Digitals com a cinquè eix.

Cada àmbit comptarà amb tres sessions: un seminari on un especialista del Centre de Visió per Computador explicarà què pot i què no pot fer una màquina dins d’aquest àmbit; una segona sessió de treball de focus group i, finalment, una última sessió de debat, on ponents de diferents àmbits (indústria, administració pública, acadèmia i ètica) discutiran sobre les qüestions que han sorgit de cada àmbit.

Es tracta d’un projecte que pretén arribar a extraure les veritables inquietuds dels ciutadans quan es troben amb la informació del potencial real de la tecnologia amb intel·ligència. La intenció és també ajudar a que els ciutadans participants entenguin quin és l’estat actual de cada tecnologia i puguin expressar les seves inquietuds d’acord a dades reals i no a assumpcions, moltes vegades errònies, que poden provenir de la cultura popular o de desinformacions sobre les capacitats reals de les màquines.

El cicle comptarà amb ponents de diferents àmbits a nivell estatal, com ara Clara Grima, divulgadora i professora de matemàtiques a la Universidad de Sevilla; Mara Balestrini, creadora de la sèrie #Datafutures per a El País, Retina. També hi participarà Oriol Torruella, Director del CESICAT, Dani Marco, Director de l’estratègia SmartCat o Pilar Conesa, comissària de la Smart City Expo, entre d’altres.

Més informació del projecte: http://iabcn.cvc.uab.es/