Fons Jordi Castellanos

Fons Personal
Biblioteca d'Humanitats

Jordi Castellanos i Vila (Tagamanent, 1946 – Barcelona, 2012), assagista, crític literari i historiador de la literatura.

Estudia Filologia romànica a la Universitat de Barcelona (1965-1970) i al mateix temps segueix les classes del professor Joaquim Molas sobre literatura catalana als Estudis Universitaris Catalans.

El 1971 s’incorpora a la Universitat Autònoma de Barcelona com a professor de Literatura Catalana on, des de 1988 n’és catedràtic. Des de 1994 dirigeix el Grup d’Estudis de Literatura Catalana Contemporània (GELCC).

Especialista en literatura catalana dels segles XIX i XX, publica nombrosos estudis sobre el Modernisme i el Noucentisme.

Membre fundador de la revista de llengua i literatura catalanes Els Marges i codirector des del 1990 amb Josep Murgades. Col·labora, entre d’altres, en la revista d’història Recerques i com assessor de diverses col·leccions editorials: Antologia catalana d’Edicions 62, Biblioteca Els Marges. Participa en la creació d’una base de dades bibliogràfica sobre llengua i literatura catalanes (TRACES). Comissari de diverses exposicions destaquen El Modernisme (1990-1991) i Calders. Els miralls de la ficció (2000-2001). El 2005 comença a assessorar al Teatre Nacional de Catalunya.

Membre de la Societat Verdaguer, de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i membre numerari de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

El fons, cedit pels hereus a la UAB, s’està catalogant gràcies a la col·laboració entre la Biblioteca d’Humanitats i el Departament de Filologia Catalana.

Descripció del fons: El Fons Jordi Castellanos reuneix part de la seva documentació personal i professional. Aplega bàsicament manuscrits i mecanoscrits d’obra pròpia, correspondència, documentació professional i personal, retalls de premsa, biblioteca, hemeroteca, etc.

La Biblioteca d’Humanitats està treballant en el tractament documental d’aquest material que es podrà anar consultant un cop classificat.

Dates límits del fons: 1859-2012

Data d’incorporació del fons: 2003

Biblioteca dipositària: Biblioteca d’Humanitats

On consultar la documentació: www.bib.uab.cat/human/fonspersonals/castellanos/

Drets: L'usuari es compromet a utilitzar aquesta documentació només amb finalitats investigadores, a citar la procedència, si en fa divulgació, i a lliurar a la Biblioteca qualsevol treball que resulti de la seva consulta. La consulta o reproducció dels documents no pressuposa l'obtenció de cap dret referent a la propietat intel·lectual del contingut dels documents. Qualsevol utilització contrària a la legislació que la regula i als drets que genera serà responsabilitat de l’usuari.

Contacte: bib.humanitats@uab.cat