Col·lecció de literatura infantil de Concepció Zendrera

Col·leccions Especials
Biblioteca d'Humanitats

Descripció de la col·lecció:
Concepció Zendrera ha estat una de les editores de llibres per a infants més representatives del segle xx al nostre país. Filla de Josep Zendrera Fecha, fundador de l’Editorial Joventut l’any 1923, ella va ser la responsable de la secció infantil de l’editorial, des de la postguerra fins ja ben entrada la democràcia.

Molt activa internacionalment, va ser amiga personal d’editors com Arthaud de Grenoble o de Jella Lepman, fundadora de la Internationale Jugendbibliothek de Munic i de la International Board on Books for Young People (IBBY). També va assistir regularment a les fires de més prestigi internacional, com les de Frankfurt i Bolonya, sempre al cas de la literatura infantil que es feia arreu, especialment als països anglosaxons i francòfons, però també en altres mercats que començaven a destacar, com l’italià o el japonès.

La seva tasca editorial va ser una de les principals escletxes per on van entrar els millors llibres infantils a l’Espanya fosca i aïllada del franquisme, amb col·leccions com els llibres de Tintín, les obres de Mitsumasa Anno i Gianni Rodari o els populars d’El club dels cinc d’Enid Blyton, a banda de publicar autors rellevants d’aquí, com Marià Manent, Carmen Kurtz o Montserrat del Amo.

L’any 2019, coincidint amb la celebració dels seus cent anys, va fer donació d’una part del seu fons de llibres infantils a la Biblioteca d’Humanitats de la UAB, a través de Teresa Colomer i el grup GRETEL. S’hi poden veure obres infantils, d’aquí i de fora, que no es troben en cap altre biblioteca de l’estat o fins i tot proves editorials de llibres que han esdevingut clàssics. Tot un regal per a la història de la literatura infantil al nostre país.

Dates límit: 1892-2013

Data d’incorporació de la col·lecció: 2019

Biblioteca dipositària: Biblioteca d’Humanitats

On consultar la documentació: Cercador de les biblioteques UAB

Contacte: bib.humanitats@uab.cat