Col·lecció de Francisco Rico
Descripció de la col·lecció:
Francisco Rico (Barcelona, 1942), catedràtic emèrit de Literatures Hispàniques Medievals de la UAB, és acadèmic de la Real Academia Española des de l’any 1987, accademico de la Accademia Nazionale dei Lincei i de la British Academy. La major part de la seva trajectòria com a investigador l’ha dedicat a Petrarca i a l’Humanisme italià, al Segle d’Or espanyol i a la novel·la picaresca, però el seu interès principal han estat Cervantes i El Quixot. Rico ha estat el responsable de vàries edicions d’aquesta l’obra i també d’altres obres clàssiques de la literatura medieval, renaixentista i del Segle d’Or (és el director de la Biblioteca Clásica de la Real Academia Española).
El professor Rico ha fet donació de la seva col·lecció a la Biblioteca d’Humanitats. La part més excepcional d’aquesta són les edicions singulars d’ El Quixot, que ha anat reunint al llarg de la seva vida. L'edició de València de 1605, les de Madrid de 1636-1637 i la de Brussel·les de 1662, les impressions del segle XVIII (Tonson, Bowle, Real Academia, la de Londres de 1738, l’edició de l'Haia de 1744, etc.), la primera de Doré, les il·lustrades per Tomás Gorchs i de Urrabieta Vierge, i moltes altres. També destaquen els facsímils més importants d’El Quixot, els quals en alguns casos tenen un valor superior a algunes de les edicions antigues, com el primer que es va editar a Barcelona l’any 1871, a més d’una selecció de traduccions i impressions singulars de l’obra de Cervantes. Totes aquestes peces es van poder veure a l’exposició Los Quijotes de la Autónoma.
La secció dedicada a l’Humanisme, així com a la literatura i la cultura renaixentista és bàsica en la col·lecció. De Petrarca i Boccaccio hi trobem algunes edicions antigues, així com una recopilació exhaustiva dels estudis i assaigs que s’han publicat sobre aquests autors, a més de figures capdals com Angelo Poliziano, Leon Battista Alberti, Domizio Calderini o Lorenzo Valla. L’Humanisme espanyol també està molt present, sobretot Antonio de Nebrija.
La col·lecció és pràcticament exhaustiva en temes com la història de la impremta antiga, la novel·la picaresca, la literatura castellana medieval, la literatura llatina del període medieval i la llatina en si, la història de l’Edat Mitjana i sobre les altres literatures europees del moment. També inclou les grans obres de la literatura europea moderna, des del segle XVIII fins els nostres dies, sovint en la llengua original, així com la literatura espanyola contemporània, especialment de la postguerra.
Dates límit: 1605-
Data d’incorporació de la col·lecció: 2004-
Biblioteca dipositària: Biblioteca d’Humanitats
On consultar la documentació: Cercador de les biblioteques UAB
Contacte: bib.humanitats@uab.cat