Mirar la Bíblia. Lectura dels marginàlia del text bíblic

Exposició

Exposició a la Biblioteca d'Humanitats 

07/03/2023

Aquesta exposició forma part de l’activitat formativa que es desenvolupa dintre de l’espai de l’assignatura «Bíblia. Orígens i tradició» del programa del Grau en Ciències de l’Antiguitat (UAB). Recull una mostra que va il·lustrada amb la projecció d’un vídeo fet per lʼÓscar de la Cruz. A més, el catàleg raonat de lʼexposició nʼexplica els continguts i recull les imatges que hi apareixen. Els estudiants de lʼassignatura han estat convidats a participar-hi, per mitjà de la redacció de fitxes de treball.

El protagonisme cau en les imatges que apareixen als exemplars de la Bíblia, de qualsevol època. Però parem especial atenció als marginàlia, una sèrie de dibuixos que no presenten una il·lustració directa amb els continguts bíblics. En canvi, lʼintent dʼentendre aquests marginàlia i de voler justificar la seva aparició, és una labor enormement formativa, perquè requereix sadollar-se en múltiples fonts.

Afrontar els marginàlia dels exemplars bíblics és només una petita mostra de l’enorme possibilitat d’estudis que es poden fer sobre la lectura de la Bíblia. En canvi, per ser un tema en què la imatge és protagonista, es presta de bon grat a ser motiu d’una exposició. A més, l’evident atractiu del tema serveix com a propedèutica als estudis bíblics. Durant l’elaboració del motiu, la selecció d’imatges, la pretensió d’oferir una explicació i l’estudi de la tradició en què estan incorporades, revelen els marginàlia com un tema molt més complex que el del seu valor estètic. El més habitual és trobar-los interpretats com a drôleries, com a bufonades, idea que no cal ser discutida. De fet, també per a nosaltres, els lectors actuals, ho són, almenys en el sentit que trobem els marginàlia com una mena d’assalt als ulls que encara motiva la sorpresa i el somriure, un riure silenciós. Quasi instantàniament a aquesta reacció apareix el problema: què fa aquí aquesta imatge, aquest monstre, aquesta sirena, aquest animalot, aquest drac, aquesta grua, aquest florit de colors i de línies imbricades?

Les conclusions són reveladores. Els marginàlia no són només un element estètic: criden l’atenció del lector, fins i tot amb missatges de crítica social, però no per entretenir-lo, sinó al contrari, per abocar-lo al text que està llegint i convidar-lo a la seva relectura, a la seva interpretació «correcta», d’acord amb el sentit moral imperant. Els marginàlia funcionen com les glosses, com els comentaris. En estar a la pàgina, formen part del llibre i, materialment, equivalen a un text. Són paratextos, com ho són els elements que indexen una obra, els títols afegits o les glosses marginals. En tenir una Bíblia amb marginàlia a les mans, es té una Bíblia comentada. No només per a ser llegida, sinó compresa, admirada i fins i tot contemplada. Però cal reconèixer aquestes reaccions com a parts del sistema de lectura de la Bíblia anomenat lectio divina. Els exemplars bíblics, doncs, bellament il·luminats i amb marginàlia resulten ser catalitzadors espirituals, ni més ni menys que una mena de canals per viatjar a través de la correcta interpretació del text Bíblic, sigui aquest complet o parcial, com els Evangelis, els Psalteris i, per extensió, els Llibres d’hores. Els marginàlia no són un objecte devocional, com poden ser-ho les il·luminacions, però contribueixen a la lectura devocional del text. Els marginàlia, d’alguna manera, són text o, si no es vol dir així, impliquen una retòrica, construïda, evidentment, amb imatges, no amb paraules. Imatges que no es verbalitzen, una lectura en silenci.

Una Bíblia amb marginàlia (inclosos els Psalteris i els Llibres d’hores) és, finalment, una Bíblia comentada i preparada per a la seva lectura espiritual, i, per molt simpàtics que puguin resultar els seus dibuixos, perfectament favorable a la lectio divina.


Comissaris de l'exposició:
Óscar de la Cruz Palma (Dep. Ciències de lʼAntiguitat i de lʼEdat Mitjana)
Jordi Vidal Palomino (Dep. Ciències de lʼAntiguitat i de lʼEdat Mitjana)

El catàleg de l'exposició, s'inclou com a activitat formativa dins l’assignatura «Bíblia. Orígens i tradició» del programa del Grau en Ciències de l’Antiguitat (UAB).

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat