Exposició sobre Arcadi Oliveres a la Biblioteca de Ciències Socials

Exposició sobre Arcadi Oliveres

La Biblioteca de Ciències Socials ha volgut retre un homenatge en forma d’exposició virtual i presencial al professor Arcadi Oliveres, del Departament d’Economia Aplicada de la Facultat d'Economia i Empresa de la UAB, mort aquest mes d’abril del 2021. 

 

29/04/2021

Les exposicions virtual i presencial giren al voltant de Arcadi Oliveres en tota la seva plenitud i, per això, destaquen quatre aspectes amb què l’Arcadi va conformar la seva vida pública i professional: com a economista, activista, pacifista i divulgador. 

Arcadi Oliveres tenia una visió ètica del que havia de ser una economia al servei de tothom i, potser per això, el focus de la seva producció intel·lectual va estar molt relacionada amb la seva activitat sòcio-política: la indústria militar, el paper de les grans corporacions, la globalització... 

Des del punt de vista de l’activisme social, la presència pública d'Arcadi Oliveres va començar amb el Sindicat Democràtic d’Estudiants de Barcelona, i continuà amb moviments impulsats pel cristianisme progressista, la lluita antifranquista (l’Assemblea de Catalunya, la Caputxinada, i les Marxes de la Llibertat), el pacifisme, la solidaritat internacional (campanya pel 0’7%), l’antiglobalització i l’independentisme d’esquerres (com a impulsor del Procés Constituent).

Oliveres era un antimilitarista convençut i un pacifista, i bona prova d’això va ser la seva vinculació laboral amb l'Institut Victor Seix de Polemologia i amb el moviment cristià Pax Christi, i també va donar suport actiu al moviment d’insubmissió, al No a l’OTAN,  a l’objecció de consciència i a les manifestacions contra les guerres del Golf i d’Irak.

En el programa de televisió el Convidat emès el 2013, Arcadi Oliveres va dir que calculava que feia més de cinc-centes conferències a l’any, xifra que demostra fins a quin punt l’activitat divulgadora de l’Arcadi va ser inesgotable. Podreu trobar moltes d’aquestes xerrades i conferències a internet. Segurament per això, les mostres d’afecte i reconeixement a la pàgina web que la seva família va obrir pocs mesos abans de la seva mort es compten per milers.

Podreu visitar l’exposició presencial a les vitrines de la planta 0 de la Biblioteca de Ciències Socials. 

El professor Albert Recio, del Departament d’Economia Aplicada de la UAB presenta l’exposició virtual que podeu accedir-hi en aquesta pàgina web: https://mirades.uab.cat/exposicions/biblioteques/arcadi_oliveres/