Exposició a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia "I tu, saps reconèixer la violència de gènere?"

Innauguracio de l'exposicio a l'entrada de la biblioteca

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la Facultat de Ciències i Biociènies ha preparat una exposició amb motiu del 8m titulada " I tu saps reconèixer la violència de gènere?. Es podrà veure del 6 al 31 de març als aparadors de l'entrada. 

09/03/2023

La Facultat de Biociències us convida a visitar i participar en l’exposició: I tu saps reconèixer la violència de gènere?, que estarà exposada a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia del 6 al 31 de març de 2023. Acosteu-vos i feu el test que us planteja, participeu al violentòmetre i, abans de marxar, endueu-vos un punt de llibre.

Un dels objectius de l'exposició és que tots els membres de la comunitat universitària reflexionem sobre la violència de gènere. Quines conductes cauen dins d’aquesta definició? Les sé reconèixer? Les he viscut? N’he estat testimoni? Potser n’he exercit alguna?

Generalment considerem la universitat un ambient segur, on determinades conductes no tenen cabuda ni existeixen però, és realment així? Reconèixer la violència de gènere és el primer pas, tant per protegir-se de conductes que poden posar en risc la nostra integritat, física o intel·lectual, com per corregir conductes sobre les que no havíem reflexionat prèviament.

L’altre objectiu de l’exposició és visibilitzar les eines i recursos que les víctimes de violència de gènere tenen al seu abast a les Facultats de Biociències, Ciències i l’Escola d’Enginyeria i a la pròpia universitat.

Les dades que es mostren en aquesta exposició son extretes d’estudis científics liderats per investigadores capdavanteres en la disciplina i publicades en revistes de prestigi amb peer revision. Son, per tant, dades contrastades.

Per lluitar contra la violència de gènere s’ha de combatre la impunitat dels agressors i l’aïllament de les víctimes. Amb aquesta exposició la institució vol donar el missatge de que està compromesa amb aquesta política, i de que treballa per visibilitzar la violència de gènere i per fer costat a les víctimes i a les persones que fan costat a les víctimes. Aquesta iniciativa se suma a d’altres, com tantes  liderades des de l’Observatori per la Igualtat de la UAB, o d’altres Facultats, com la de Ciències, que fa poc ha publicat un document explicitant la “Política de la Facultat de Ciències davant de situacions d’assetjament, conductes sexuals inapropiades i discriminacions”, o la de Ciències Polítiques i Sociologia, que ha publicat al seu web, accessible a tothom, un protocol de Comunicació de la violència de gènere a la seva Facultat.

Agrair el disseny i organització de l’exposició a la Montserrat Monge i la Marta Galán, personal de la BCT. L’exposició ha estat ideada per Marta Martín, vicedegana de Mobilitat, Promoció i Comunicació de la Facultat de Biociències, amb la col·laboració de Gemma Garcia, representant de Polítiques d’Igualtat de la Facultat de Ciències, i Olga Serradell, degana de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia.