Antiguitat i gènere

Exposició

Aquesta exposició pretén mostrar aspectes relacionats amb el gènere, el seu estudi des del món acadèmic i els estudis de gènere, en aplicació a les cultures antigues.

06/07/2021

El gènere se sol definir com una creació social, on les representacions col·lectives de la societat interpretaven com ser socialment un home o una dona. El gènere tracta de posar de manifest que les diferències socials entre homes i dones, no són immutables, ni universals ni objectives, per tant, es poden combinar i canviar. Els estudis de gènere promouen un canvi de cultura disciplinària que acabi amb els biaixos sexistes i heterosexistes.

El que pretén aquesta exposició és mostrar aspectes relacionats amb el gènere, el seu estudi des del món acadèmic i els estudis de gènere, en aplicació a les cultures antigues.

Aquesta exposició està realitzada baix el marc del grup d'investigació d’Història del Conflicte a l'Antiguitat del Departament de Ciències de l'Antiguitat i l'Edat Mitjana, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L'exposició està estructurada en dos grans blocs: el primer mostra el recorregut dels estudis de gènere i exemples de com s'han aplicat a la història antiga; el segon bloc, dividit per temàtiques, recull cinc apartats on es mostra la influència del gènere dins aquests aspectes del món antic. Cada apartat mostra una selecció de monografies que treballen quatre cronologies i cultures diferenciades: Pròxim Orient (ca. IV mil·lenni – IV a.n.e.), Egipte (ca. III mil·lenni a.n.e. – s. I a.n.e.), Grècia (ca. VIII a.n.e. - s. II a.n.e.), Roma (ca. VIII a.n.e. – VII n.e.). Es tracten temes com la sexualitat, conflicte, religió, àmbit domèstic - treball i legislació.

No us la podeu perdre, us hi esperem!

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Igualtat de gènere