• UABDivulga
07/2011

Reunió de dones europees en Matemàtiques

El Centre de Recerca Matemàtica de la UAB (CRM) ha acollit la 15a reunió general de dones europees en Matemàtiques (European Women in Mathematics EWM), amb el suport de la Foundation Compositio Mathematica i el Ministerio de Educación. Aquestes conferències s'organitzen biennalment des de fa més 20 anys amb la intenció de donar suport a les joves dones matemàtiques. Aquesta última trobada ha comptat amb la presència de la professora Gina Rippon, de l'Aston University (Anglaterra), que ha ofert la conferència “Sex, Maths and the Brain”.

Al llarg de més de 20 anys, l’EWM ha organitzat conferències biennals amb la intenció d’esdevenir un focus important de l'activitat de l’EWM, i en particular per donar suport a joves dones matemàtiques. Els ponents d'aquestes reunions són dones, encara que els homes són molt benvinguts a unir-se a l'audiència a participar. Les ponències tracten de temes de recerca matemàtica d’avantguarda presentats a una audiència amb coneixements matemàtics d’especialitats molt diferents.

El 2008, la Societat Europea de Matemàtiques (EMS) i l’EWM van establir conjuntament un Comitè Científic, format per les principals dones matemàtiques a nivell internacional, per proporcionar assessorament sobre qüestions científiques relacionades amb les dones i les matemàtiques, tot incloent el programa científic de les reunions biennals de l’associació. La darrera trobada va tenir lloc a Novi Sad (Sèrbia) l’any 2009, i l’anterior a Cambridge (Anglaterra) el 2007. La principal conferenciant d’aquesta edició fou la professora Karen Vogtmann, de la Universitat de Cornell, anomenada per la Societat Europea de Matmàtiques “EMS-lecturer 2011”.

L’EWM és una associació internacional de dones que treballen en el camp de les matemàtiques i els seus objectius són encoratjar les dones a estudiar matemàtiques; donar suport a les dones en les seves carreres; proporcionar un lloc de trobada per a persones d'idees afins; promoure la comunicació científica; cooperar amb grups i organitzacions amb objectius similars; i recopilar i proporcionar informació sobre les dones en les matemàtiques. L’associació té un lloc web (www.europeanwomeninmaths.org), publica un butlletí anual, i proporciona una xarxa de correu electrònic que connecta els seus membres.

Guillem Pérez
 
View low-bandwidth version