• UABDivulga
11/2006

Psicòlegs de la UAB detecten trastorns emocionals en "parvulitos"

Molts problemes emocionals enterren les seves arrels en traumes que desenvolupem quan teníem entre 3 i 6 anys d'edat. Un grup d'investigadors de la UAB van portar a terme un estudi per a prevenir les seqüeles que deixen aquests trastorns psicològics en edats posteriors. Mes de 1.000 nens en edat pre-escolar, els seus pares i els seus professors van col·laborar en aquesta investigació i els seus resultats ja estan publicats. De les seves conclusions crida l'atenció que els nens que viuen en un ambient rural gaudeixen d'una major salut mental comparats amb els nens de la ciutat.

Aquest estudi està emmarcat en una recerca més ampla que té per objectiu la prevenció i detecció dels trastorns emocionals i conductuals en la població de nens i nenes de 3 a 6 anys del nostre país. És molt recent la preocupació i els estudis centrats en aquest període d'edat que comença a l'adonar-se que molts dels problemes i trastorns que es troben en edats posteriors s'inicien en aquesta etapa de la vida. L'objectiu d'aquest estudi és l'anàlisi dels trastorns psicopatològics dels preescolars informats par pares i per mestres.
L'estudi es realitza en dues zones geogràfiques, una urbana (ciutat de Moncada) i una rural (Comarques de Ribera d'Ebre i Priorat). La població estudiada és de 1104 (56,67% nens; 43,32% nenes). La detecció es fa amb l'escala "Early Childhood Inventory" (ECI-4) (Gadow & Saprafkin, 1997) segons criteris diagnòstics del DSM-IV. Els resultats ens indiquen que un 32,7 % dels nens i nens segons els pares pateixen algun tipus de problema psicopatològic, mentre que els mestres ens informen d'un 46,7%. La majoria dels problemes són més prevalents en l'àrea urbana que no pas en les zones rurals (30,6 % versus 20,3%). El trastorn més prevalent en ambdues àrees són els Trastorns d'Ansietat i els Trastorns de conducta, mentre que els menys prevalents són els Trastorns de l'humor i els Trastorns de l?Espectre Autista. Per altra banda, en els informes aportats pels pares no hi ha diferència per gènere en la presentació dels diferents trastorns, mentre que els informes aportats pels mestres indiquen diferències significatives per gènere. En conclusió, poden dir que els resultats d'aquest estudi ens indiquen que hi ha algunes diferències en la prevalença dels trastorns psicopatològics a l'edat preescolars entre les zones rurals i urbanes de Catalunya.

Maria Claustro Jané Ballabriga
Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

Article: Parents and teachers reports of DSM-IV psychopathological symptoms in preschool children, Jane, MC; Canals, J; Ballespi, S; Vinas, F; Esparo, G; Domenech, E SOCIAL PSYCHIATRY AND PSYCHIATRIC EPIDEMIOLOGY, 41 (5):386-393 MAY 2006.

 
View low-bandwidth version