• UABDivulga
03/2008

Nova malaltia vírica en les fures

Pulmó de fura amb multiples lessions inflamatòries granulomatoses
S'ha descrit per primer cop una nova malaltia multisistèmica que afecta a les fures, provocada per un coronavirus. La descoberta obre nous camins per investigar el paper dels coronavirus en les malalties animals.

En els darrers quatre anys, diversos veterinaris de Barcelona dedicats a la medicina d'animals exòtics han observat una nova malaltia similar a les infeccions en gats i altres felins salvatges denominada Peritonitis Infecciosa Felina (FIP). Es tracta d'una malaltia fatal multisistèmica provocada pel coronavirus felí.

Hem dut a terme un estudi histopatològic d'alguns teixits de nou d'aquestes fures i hem observat diferents lesions inflamatòries (granulomes) similars als descrits en els gats que tenen FIP. Utilitzant un anticós monoclonal (FCV3-70) també hem detectat un antígen viral de coronavirus del grup 1 associat a aquests granulomes en mostres de teixit en vuit d'aquests animals. Es tracta de la primera descripció d'una nova malaltia multisistèmica en fures provocada per un coronavirus. A més, aquestes descobertes obren un nou camí en la recerca del paper dels coronavirus en les malalties animals.

Jorge Martínez Martínez

Referències

"Identification of group I coronavirus antigen in multisystemic granulomatous lesions in ferrets (Mustela putorius furo)". Martinez, J; Reinacher, M; Perpinan, D; Ramis, A. JOURNAL OF COMPARATIVE PATHOLOGY, 138 (1): 54-58 JAN 2008

 
View low-bandwidth version