• UABDivulga
07/01/2014

"L'emprenedoria és una actitud que es pot aprendre"

Xavier Verdaguer, emprenedor en serie
Podem dir que Xavier Verdaguer s’ha convertit en un emprenedor en sèrie. Llicenciat en Enginyeria informàtica i arquitectura tècnica per a la Universitat Politècnica de Catalunya, durant els darrers 15 anys ha fundat diverses empreses d’innovació tecnològica a Silicon Valley, Califòrnia, com ara TMT Factory, Integra Interactive, Innovalley o Seven4seven.  

A les seves xerrades parla de “l’actitud emprenedora”. Com la defineix? Es neix amb ella o es pot aprendre?
Tot el que té a veure amb emprendre és una actitud que es pot adquirir. És mètode i es pot formar a la gent per potenciar aquest caràcter. Jo defineixo l’actitud emprenedora com la determinació per aconseguir un somni. El caràcter emprenedor no només tracta de tenir il·lusions a la vida -tant professionals com personals- sinó també de lluitar per aconseguir-les.
 
Per què creu que és vostè tan productiu creant empreses? En què considera que es basa el seu èxit?
Primer de tot caldria plantejar-se què vol dir èxit. Fer diners? O potser treballar del que t’agrada? El que a mi m’agrada és participar del procés més inicial de creació d’una empresa, és a dir, generar una idea, un pla de negoci i configurar un equip per dur-la a terme. Un cop el negoci vola sol jo em desvinculo una mica i vaig a per un nou repte. Bàsicament es tracta del model d’emprenedoria en sèrie.
 
Tanmateix, també està interessat en potenciar la creació d’empreses d’altres emprenedors. Com ho fa?
Certament estic molt compromès en la millora de la cultura emprenedora del nostre país i és per això que intento ajudar als nous emprenedors.
 
El Programa Imagine és una de les vies per ajudar tot i que també ho faig de manera més estructurada participant com a inversor al Lanta Digital Ventures i col·laborant en varies acceleradores i incubadores com ara Conector, Wayra i Fundació Inlea.  
 
Què és Imagine? 
És un programa sense ànim de lucre que neix amb l’objectiu de detectar talent i potenciar la generació d’idees.
 
Des del 2011 organitza les competicions Imagine Sillicon Valley per a emprenedors. En què es diferencien de la resta de concursos que existeixen?
Cobrim la part més inicial d’un procés emprenedor: detecció de talent, configuració d’equips pluridisciplinaris i generació d’idees disruptives. En acabar els programes, s’obtenen equips amb bones idees que poden tirar endavant els projectes a través d’incubadores i acceleradores que ens complementen.
 
Per què anomena als concursants “somniadors” (dreamers)? 
Són participants perquè són somiadors amb les seves idees. Però no només somien sinó que estan disposats a lluitar per aconseguir els seus objectius. Per tant, un cop més, és un tema d’actitud.
 
Des del centre de creativitat Imagine heu dissenyat un mètode per a desenvolupar idees. En què consisteix?
Bàsicament es tracta d’un mètode creatiu que va de la idea al negoci mitjançant quatre fases: replantejament del problema desafiant les hipòtesis, generació d’idees a través de pensament lateral, prototipatge i comunicació. Hem batejat aquest sistema com a mètode Lombard.
 
Podria donar quatre consells per a un nou emprenedor?
1- Emprendre en quelcom que l’apassioni.
2- Posar tota l’energia en les oportunitats i no en els problemes.
3- Arriscar-se sense por al fracàs.
4- Fer equip amb persones amb qui comparteixi valors però amb habilitats diferents a les seves.
 
Com s'imagina d'aquí 10 anys?
Cada cop m’atrauen més els projectes d’emprenedoria social. En uns anys m’agradaria trobar la manera de millorar la felicitat de les persones a partir de la tecnologia. 

 
View low-bandwidth version