• UABDivulga
06/2011

L'addició al tabac i l'alcoholisme es poden tractar simultàniament

Alcohol Tabac

Quatre de cada cinc alcohòlics són fumadors i hi ha evidència en el nostre país que una vegada superada l’addicció a l’alcohol, la causa més freqüent de mort és el consum de tabac. Però el tractament simultani de l'alcoholisme i l'addicció al tabac no és habitual per la creença que deixar de fumar augmenta el risc de recaiguda a l'alcohol. Un estudi realitzat des de la Unitat d'Alcohologia de l'Hospital Clínic on participaren investigadors de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha demostrat que la participació en un programa per deixar de fumar és independent dels resultats del tractament per l’addicció a l’alcohol, almenys durant els primers 6 mesos.

S’estima que una de cada tres persones és fumadora a Catalunya, però quan ens centrem en la població alcohòlica, aquesta xifra augmenta fins a quatre de cada cinc persones. A més, les persones dependents de l’alcohol comencen abans a fumar, fumen més i tenen més dependència que la resta de fumadors. Aleshores, no es fa difícil d’ imaginar, que si la població general està en risc de patir malalties relacionades amb el consum de tabac, la població amb dependència de l’alcohol té un risc encara més alt. De fet, hi ha evidència en el nostre país que una vegada superada l’addicció a l’alcohol, la causa més freqüent de mort és el consum de tabac.

Possiblement alguns mites són responsables que el tabac no hagi format part dels programes terapèutics de les persones dependents de l’alcohol fins al moment. En el millor dels casos, l’abordatge del tabaquisme en aquests pacients s’ha posposat després del tractament de l’alcoholisme adduint una major probabilitat de recaiguda en l’alcohol en deixar de fumar, fet que la majoria d’estudis no han pogut demostrar. D’altra banda el tractament simultani d’alcohol i tabac podria ser més cost-efectiu si l’abstinència en l’alcohol no es veiés perjudicada.

En el nostre estudi vam avaluar els efectes d’un tractament intensiu per deixar de fumar en pacients que simultàniament rebien tractament per la dependència de l’alcohol en comparació amb pacients que iniciaven el tractament per deixar de fumar quan ja portaven 6 mesos de tractament per l’alcohol.
Noranta-dosfumadors dependents de l'alcohol van ser aleatoritzats ja sigui en el grup on s’oferia tractament simultani per deixar l'alcohol i el tabac, o en el grup on el tractament per deixar de fumar s’oferia després de 6 mesos d’estar en tractament per l’alcohol.

No vam trobar diferències en les taxes de recaiguda en l’alcohol entre els dos grups als 6 mesos. D’altra banda, les taxes d’abandonament del tabac van ser discretes, i tot i que van ser millor en el grup que rebia tractament simultani als 3 mesos, les diferències després van desaparèixer. Davant d’aquests resultats podem concloure que la participació en un programa per deixar de fumar és independent dels resultats del tractament per l’addicció a l’alcohol, almenys durant els primers 6 mesos.

Gemma Nieva
Servei de Psiquiatria
Hospital Universitari Vall d'Hebron

Referències

"Simultaneous versus Delayed Treatment of Tobacco Dependence in Alcohol-Dependent Outpatients". Nieva G,Ortega LL,Mondon S,Ballbè M,Gual A.Eur Addict Res 2011;17:1–9

 
View low-bandwidth version