• UABDivulga
10/2007

Inaugurat el Parc de Recerca UAB

De esquerra a dreta: Lluís Ferrer, Carlos Martínez, Jordi Marquet i Josep Tarragó.
El 19 d'octubre va tenir lloc, al Rectorat de la UAB, la inauguració del Parc de Recerca UAB (PRUAB). L'acte va comptar amb la participació del president de la Generalitat de Catalunya,  José Montilla,  i dels màxims representants de les entitats sòcies del Parc (La Universitat Autònoma de Barcelona –UAB-, el Consell Superior d'Investigacions Científiques –CSIC- i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries –IRTA-). La Fundación Parc de Recerca UAB és l'entitat gestora del Parc. Jordi Marquet, vicerector de Projectes Estratègics-Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, n'ocupa el càrrec de director.

El PRUAB neix amb l'objectiu de ser una eina bàsica de tres entitats punteres en recerca, UAB, CSIC i IRTA, per a l'impuls de la transferència de la investigació a les empreses i l'enfortiment dels serveis cientificotècnics que s'hi ubiquen. La seva denominació ressalta l'estreta vinculació del Parc al projecte de la mateixa UAB i del campus universitari.

A més dels departaments i dels grups de recerca de la UAB, el Parc de Recerca UAB inclou instituts i centres de recerca, vivers d'empreses, unitats de R+D empresarials i serveis cientificotècnics ubicats al campus universitari de Bellaterra i la Granja Torre Marimon, de Caldes de Montbui. Entre els centres més emblemàtics destaquen l'Institut Català de Nanotecnologia (GdC-CSIC-UAB), el Centre de Recerca en Agrogenòmica (CRAG; IRTA-CSIC-UAB) i l'edifici Eureka, creat amb el Consorci de la Zona Franca. Tots tres es troben actualment en fase de construcció.

Actualment, el Parc compta amb 30 centres i instituts de recerca i més de 4.000 investigadors. L'any 2006 va registrar 60 patents i va generar recursos per valor de 68 M d'euros (45 M provinents de projectes de recerca institucionals i 23 M de contractes de recerca amb empreses).

Per a la seva gestió i desenvolupament, s'ha creat la Fundació Parc de Recerca UAB, presidida pel rector de la Universitat, Lluís Ferrer, i amb Carlos Martínez, president del CSIC, i Josep Tarragó, director de l'IRTA, com a sengles vicepresidents. Jordi Marquet, vicerector de Projectes Estratègics de la UAB, ocupa el càrrec de director.

Am la constitució oficial del Parc i de la Fundació Parc de Recerca UAB es dota d'estructura a una realitat que ja existeix, formada per la mateixa Universitat i pels centres de recerca amb els que col·labora. De fet, els orígens del Parc es remunten als anys 80, quan es comencen a ubicar al Campus de Bellaterra de la UAB els primers centres de recerca, tant de la mateixa Universitat com d'altres entitats col·laboradores.

D'encà a l'actualitat, la UAB ha esdevingut un eix vertebrador de les relacions i les sinèrgies entre institucions i empreses, algunes d'elles ubicades físicament al campus de Bellaterra i a la Granja Torre Marimon, de Caldes de Montbui (el Parc de Recerca UAB) i d'altres repartides per la província de Barcelona i que conformen, juntament amb les primeres, l'Esfera UAB.

Acte institucional

A la sala d'Actes del Rectorat van intervenir Jordi Marquet, director del PRUAB; Carlos Martínez, president del CSIC; Miguel Angel Quintanilla, secretari d'Estat d'Universitats del Ministeri d'Educació i Ciència; i Lluís Ferrer, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona i president de la Fundació Parc de Recerca UAB. Va clausurar aquest acte la intervenció de José Montilla, president de la Generalitat de Catalunya.

També van ser-hi presents Josep Huguet, conseller d'Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Llena, conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya; i Antoni Morral, alcalde de Cerdanyola del Vallès.

Tot seguit, les autoritats i altres persones vinculades al Parc de Recerca UAB van participar, a l'esplanada situada al costat de les Columnes de la UAB que acollirà el Centre de Recerca en Agrogenòmica (CRAG), en la plantada d'un arbre que vol simbolitzar l'origen i el futur, tant del CRAG com del conjunt del Parc de Recerca UAB.

http://parc.uab.es
 
View low-bandwidth version