• UABDivulga
07/2011

Els drets dels animals, amb Steven Wise

Stephen Weis ENTREV
“Explotar qualsevol ésser viu amenaça les bases dels drets humans”

El passat dijous 16 de juny, en ocasió de l’Acte de Cloenda de la primera edició del postgrau universitari en “Animals, Dret i Societat” (ADS) de la UAB, únic postgrau sobre Dret Animal que s’imparteix a tot Europa, va tenir lloc una classe magistral de Steven M. Wise, reconegut professor especialitzat en Dret Animal a qui, des de UABDivulga, vam entrevistar. Amb una destacada trajectòria de 20 anys, Wise va impulsar aquesta disciplina acadèmica als EUA, va fundar la ALDS (Animal Legal Defense Fund) i és president del Center for the Expansion of Fundamental Rights.

Steven M. Wise té una destacada trajectòria de 20 anys com advocat expert en legislació sobre protecció animal i és professor de Dret Animal a prestigioses universitats dels EUA, com la Harvard Law School, la John Marshall Law School, la Vermont Law School, la Lewis & Clark Law School i la Tufts University School of Veterinary Medicine. Wise va fundar la ALDF (Animal Legal Defense Fund) i és president del Center for the Expansion of Fundamental Rights. Ha escrit nombrosos articles i llibres sobre els drets dels animals i ha col·laborat al llarg de molts anys amb reconeguts científics en els camps de la primatologia i del comportament i intel·ligència animals. El professor Steven M. Wise va participar com a conferenciant a l’Acte de Cloenda de la primera edició del postgrau universitari en “Animals, Dret i Societat” que organitza el grup de recerca Animals, Dret i Societat (ADS) de la UAB, l’únic postgrau sobre Dret Animal que s’imparteix a tot Europa i que s’impartirà com a Màster en Dret Animal i Societat el curs vinent.

Què ens diferencia dels animals?
 
Som animals. Hi ha un milió d’espècies d’animals diferents, tot incloent els humans. Cadascuna d’elles diferent de la resta. Som una espècie més...
 
Vostè defensa que algunes d’aquestes espècies, a més de la nostra, haurien de tenir l’estatus de “persones jurídiques”, amb drets similars als dels humans. Quines són aquestes espècies i on és la línia divisòria entre les que mereixen aquesta protecció i les que no?
 
Una persona jurídica és una entitat amb capacitat per tenir drets. El que jo defenso és que, com a una qüestió de llibertat, una condició suficient – que n’hi ha d’altres – per tal de tenir personalitat jurídica és “l’autonomia pràctica”, que subratlla la noció de dignitat i que té lloc quan una entitat té l’habilitat cognitiva de desitjar quelcom, d’actuar amb intencionalitat per aconseguir allò que desitja, i amb una consciència de sí mateixa prou desenvolupada com perquè la consecució o la frustració del seu desig tingui un significat per a ella. Aquestes entitats inclouen, entre d’altres, membres d’espècies com els grans simis o els cetacis. Aquests animals, i també d’altres, haurien de tenir accés a determinats drets, en termes d’igualtat.
 
Quina seria per a vostè la situació ideal en el reconeixement dels drets dels animals?
 
Aquelles entitats que mereixin drets fonamentals en termes de llibertat o d’igualtat els haurien de tenir garantits, sigui quina sigui la seva espècie.
 
Quina opinió té sobre l’ús dels animals en recerca biomèdica?
 
Cap entitat amb capacitat per a l’autonomia pràctica, sigui humana o no humana, hauria de veure violats els seus interessos més fonamentals, excepte davant de raonaments convincents.  La seva espècie és irrellevant. En el moment en que la recerca biomèdica, o qualsevol altra activitat, viola els interessos fonamentals d’una entitat, no hauria d’estar permesa.
 
No cal dir res de les curses de braus...
 
Les curses de braus, com qualsevol altre activitat que sense motius suficients explota i abusa d’éssers amb complexitat cognitiva i sensorial, haurien de ser abolides.
 
Des d’un punt de vista global, ecològic, la supervivència de la nostra espècie no es pot veure amenaçada si lluitem fins a cert punt pels interessos de les altres espècies?
 
Explotar qualsevol ésser viu i privar-lo dels drets que li haurien de correspondre, sense raons convincents per fer-ho, amenaça les bases dels drets humans fonamentals, perquè soscava els principis que justifiquen aquests drets.
 

Octavi López Coronado
Àrea de Comunicació i de Promoció
Universitat Autònoma de Barcelona
 
View low-bandwidth version