El projecte ATHENA: com integrar els conceptes d'accessibilitat i disseny universal als currículums universitaris

El projecte ATHENA, on col·labora la UAB, ha treballat per integrar l'accessibilitat i el disseny universal en els programes d'educació superior a Europa. Després de dos anys d'activitat, ha creat un mapa de l'estat d'aquests principis als programes d'educació superior de quatre països i una sèrie de recomanacions per garantir la seva implementació en diferents disciplines dels plans d'estudi.
L'accessibilitat i el disseny universal són elements clau per garantir una societat equitativa i inclusiva. Amb aquesta visió, el projecte europeu ATHENA (Accessible Training in Higher Education Curricula) ha treballat intensament per integrar aquests principis en els programes d'educació superior a Europa. Aquesta iniciativa, finançada pel programa Erasmus+, ha estat liderada pel Fòrum Europeu de la Discapacitat (EDF) i ha comptat amb la col·laboració de quatre universitats (Universitat Autònoma de Barcelona, European University Cyprus, Johannes Kepler University Linz, Masaryk University) i una associació d’institucions d’educació superior a escala europea (EURASHE).
Després de dos anys d’activitat, el projecte ha creat un mapa de l'estat actual de l'accessibilitat i el disseny universal en els programes d'educació superior de quatre països, així com una sèrie de recomanacions. Aquestes recomanacions estan pensades per orientar una àmplia gamma d'actors, incloent-hi responsables polítics, agències de qualitat, líders educatius, creadors de programes, docents i representants d'usuaris. L'objectiu és garantir la implementació efectiva de l'accessibilitat i el disseny universal en les diferents disciplines dels plans d'estudi de l'educació superior.
Entre el conjunt de recomanacions, destaquen les següents:
- Per a responsables polítics i governs: Defenseu la inclusió de la formació en accessibilitat i disseny universal com a requisit legal en qualsevol pla d’estudis d’educació superior.
- Per a les agències de qualitat: Establiu clarament les expectatives pel que fa a la integració de l’accessibilitat i el disseny universal en els programes d’educació superior.
- Per a líders educatius: Impulseu iniciatives per sensibilitzar sobre l’accessibilitat i el disseny universal, implicant actors diversos com associacions de persones amb discapacitat, experts en accessibilitat i defensors dels drets de les persones amb discapacitat.
- Per a creadors de programes: Integreu els principis d’accessibilitat i disseny universal en totes les disciplines, promovent el coneixement sobre els conceptes clau, les necessitats de les persones usuàries i les solucions existents.
- Per a docents: Incorporeu els conceptes i principis d’accessibilitat i disseny universal en les activitats formatives i materials didàctics.
- Per a altres agents del sector: Establiu vincles amb líders educatius i creadors de programes. Per exemple, convideu-los als esdeveniments que organitzeu o oferiu-vos com a professorat convidat en els seus programes.
Un altre aspecte destacat del projecte ha estat la creació de programes model que inclouen els conceptes d’accessibilitat i disseny universal a diferents disciplines. En el cas de la UAB, s’ha desenvolupat la guia docent d’un curs anomenat “Traducció audiovisual i accessibilitat”, que es podria introduir com a assignatura obligatòria a qualsevol grau de Traducció i Interpretació.
Tant les recomanacions completes com els cursos model es poden consultar a la pàgina web del projecte: https://athenaproject.eu/wp2-recommendations.
Grup TransMedia Catalonia
Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental
Universitat Autònoma de Barcelona
Referències
Projecte ATHENA (Bringing Accessibility and Design for All into Higher Education Curricula)
ATHENA Project 101089469 - ERASMUS-EDU-2022-PCOOP-ENG