• UABDivulga
11/2009

Avortaments a les vaques lleteres

Neospora caninum

Una malaltia descrita inicialment en els gossos, la neosporosi, afecta també al ramat boví amb desastroses conseqüències per a la indústria lletera i la producció de carn, doncs una de les principals manifestacions clíniques que provoca el protozoo Neospora caninum és l'avortament i la reducció en la producció de llet. Això genera la disminució del valor econòmic de les vaques en reproducció. Aquest estudi ha detectat les proporcions dels anticossos relacionats amb N. caninum que regeixen el desenvolupament de la malaltia, podent establir les possibilitats d'avortament als animals seropositus a N. caninum.

Neospora caninum és un protozoo intracel·lular obligat relacionat amb Toxoplasma gondii, descrit per primer cop als gossos al 1984 i identificat des de llavors en un ampli rang d'animals de sang calenta. La neosporosi bovina és considerada a l'actualitat una malaltia d'importància internacional, essent una causa significativa d'avortament al boví de molts països. L'avortament és la principal manifestació clínica de la neosporosi als bovins de carn i llet. La infecció per N. caninum també s'ha associat amb una reducció en la producció de llet i és responsable de la disminució del valor econòmic de les vaques en reproducció. La infecció per N. caninum s'ha descrit a tot el món. S'ha atribuït a la producció d'interferó gamma (IFN-γ) un paper protector front a l'avortament de vaques lleteres infectades amb N. caninum. Aquest treball estudia les posibles relacions entre els nivells plasmàtics dels isotipus IgG1 i IgG2 de la immunoglobulina específica (Ig) de N. caninum i la producció de IFN-γ al llarg de la gestació a vaques lleteres infectades de forma natural.

Les dades van ser obtingudes de 31 animals gestants seropositius a N. caninum. Les mostres de sang es van recollir als dies 40, 90, 120, 150, 180 i 210 de gestació o fins el dia de l'avortament. Els resultats obtinguts es resumeixen a continuació:

- Deu gestacions van finalitzar en avortament.

- Una de les 11 vaques que produeix IFN-γ va patir avortament (9.1% de les vaques que van produir IFN-γ).

- Les vaques que no van avortar i van produir IFN-γ (n = 10) van mostrar un ratio significativament més elevat d'anticossos IgG2/IgG1 al llarg del periode de gestació que les vaques que no van produir IFN-γ (n = 11).

- També es va observar un efecte negatiu significatiu a la producció de IFN-γ sobre els anticossos IgG2.

- Al contrari, es van observar nivells més elevats d'anticossos IgG2 que d'anticossos IgG1 durant tota la gestació en animals que van avortar, tant en aquells que no van produir IFN-γ con en l'única vaca que va avortar i va produir citoquina.

Aquests descobriments indiquen que la resposta immune Th1, a la qual prevalen els anticossos IgG2, podria ser protectora en front l'avortament per N. caninum, però solament en presència de producció de IFN-γ. A més, títols elevats d'anticossos IgG2 semblen ser insuficients per a protegir front l'avortament a les femelles infectades de forma crònica amb N. caninum.

Figura 1. Relació IgG2/IgG1 (mitjana ± ESM) durant la gestació en vaques N. caninum seropositives que no van avortar i van produir (n=10) o no van produir (n=11) IFN-γ.

María Sonia Almería de la Merced

Referències

"Specific anti-Neospora caninum IgG1 and IgG2 antibody responses during gestation in naturally infected cattle and their relationship with gamma interferon production". Almería S, Nogareda C, Santolaria P, Garcia-Ispierto I, Yániz JL, López-Gatius F. Vet Immunol Immunopathol. 2009 Jul 15;130(1-2):35-42. Epub 2009 Jan 19.

 
View low-bandwidth version