Tertúlia
Detalles del evento
- Inicio: 21 mar 2024 18:30
- Final: 21 mar 2024 21:00
- Centre Martorell d'Exposicions (Parc de la Ciutadella, BCN)
Tertúlia
de finals de segle XIX
Amb la seva reconversió en parc urbà a partir de 1872, l’antiga Ciutadella militar va ser concebuda com a espai obert a la ciutadania on la natura i la cultura gaudien d’un pes significatiu. Iniciatives com el Museu Martorell, l’Aquari de la cascada o l’escultura del mamut van reafirmar-ne l’esperit científic. Avui, els actuals equipaments i institucions mantenen viu el vincle del parc amb les ciències naturals, fruit en bona part d’aquell llegat. A més a més, els plans de futur presagien que el parc es mantindrà com a referent científic durant molts anys. Però, com es vincula el futur científic del parc amb el seu passat?
La reobertura del Museu Martorell com a Centre Martorell d’Exposicions és una ocasió immillorable per parlar del parc de la Ciutadella i de la seva història lligada a la ciència. Aquesta tertúlia vol recuperar la tradició del “Club dels llunàtics”, una tertúlia sobre actualitat científica que es feia a la biblioteca de l’antiga seu del Museu, al parc de la Ciutadella, i que prenia com a inspiració la idea de la Societat lunar de Birmingham (s. XVIII) que es reunia en nit de lluna plena per “il·luminar la ment dels homes”.
Comptarem amb Laura Valls, doctora en història de la ciència, que ens traslladarà al passat per comprendre la raó de ser d’un dels indrets més emblemàtics de Barcelona.
Laura Valls Plana és investigadora postdoctoral Margarita Salas al Centre Alexandre Koyré (MNHN-EHESS-CNRS) de París i a l’IHC-UAB. La recerca explora les cultures urbanes de la història natural en el tombant de segle XIX-XX. En aquest cas, amb un especial èmfasi en la cultura material de les «pells animals» i les circulacions de sabers, objectes i actors a París amb una dimensió urbana i global. La seva tesi doctoral «Natura cívica. Ciència, territori i ciutat al parc de la Ciutadella de Barcelona» (2019) estudiar aquest espai urbà com un lloc privilegiat en la configuració de les concepcions de la natura i d’un cert estil de divulgació de les ciències naturals. Va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat, curs acadèmic 2019/2020. La Dra. Valls compta amb una àmplia trajectòria en l’àmbit de la cultura científica, es pot destacar que ha treballat durant tretze anys a la Delegació del CSIC a Catalunya.