Accede al contenido principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut d'Història de la Ciència

Jornada

Compartir por WhatsApp Compartir por e-mail

Detalles del evento

  • Inicio: 10 may 2024 11:00
  • Final: 10 may 2024 13:30
  • P-15 Aula Magna Psicologia / Facultat de Psicologia UAB

Jornada de Filosofia

 

"Continuar amb el problema de l’evolució tècnica"
Conversa amb Carlo Milani, Helen Torres i Vivien García
~

10/05/2024, 11h
Co-organitzat per Jaume Sastre (iHC-UAB) i Laura Benítez (UAB)
~
 

Com pensar (amb) la tecnologia avui? Com relacionar-nos amb els éssers tècnics que ens envolten en un present en què les tecnologies digitals de masses juguen un paper cada vegada més destacat en les interaccions psicosocials i la devastació ecològica? Com declinar tecnològicament el que Donna Haraway anomena les “arts de viure amb respons-habilitat en un planeta malmès”? És possible “hackejar l’evolució tècnica” i establir relacions lliures i convivials amb les màquines? Quin paper hi juga la traducció, en tot plegat?

Les ponents abordaran aquestes preguntes i dialogaran sobre com “continuar amb el problema” de l’evolució tècnica en una conversa que hibridarà les reflexions de Donna Haraway a Seguir con el problema (llibre que Helen Torres i Vivien García han traduït al castellà i al francès, respectivament) amb la pedagogia hacker del grup de recerca CIRCE, que es troba a la base de La actitud hacker: Una apuesta por las tecnologías conviviales, de Carlo Milani.

 

Carlo Milani es proposa reduir l’alienació tècnica traduint i escrivint assajos. Amb el grup de recerca CIRCE, imparteix cursos i tallers basats en la pedagogia hacker. A més de la seva activitat editorial, docent i investigadora, col·labora amb alekos.net en el desenvolupament de tecnologies informàtiques apropiades. Fins 2018, ha publicat diversos assajos signats amb l’heterònim col·lectiu Ippolita, com per exemple El lado oscuro de Google (Virus, 2010) o En el acuario de Facebook (Enclave de Libros, 2013). Acaba de publicar el seu primer llibre ortònim: La actitud hacker: Una apuesta por las tecnologías conviviales (NED Ediciones, 2024).

 

Helen Torres és sociòloga, traductora i educadora. S'ha especialitzat en el pensament de Donna Haraway, de qui ha traduït Testigo_Modesto@Segundo_Milenio.HombreHembra_conoce_Oncoratón  (UOC, 2004); Manifiesto Chthuluceno desde Santa Cruz (Laboratory Planet, 2016); Seguir con el problema (consonni, 2019). Ha traduït la novel·la de ciència-ficció Mujer al borde del tiempo, de M. Piercy (consonni, 2020). Realitza intervencions i narratives sonores geolocalitzades (Serendipia, Laboral Centro de Arte y Creación Industrial, Caminho de Artropocode; A l'ombra del lledoner (en Cal Gras) 2013; Exercici de fabulació especulativa, Polítiques del sòl, 2019-2020). Coordina tallers de fabulació especulativa.

 

Vivien García és filòsof, professor a la Facultat de Medicina de la Université de Lorraine i traductor al francès de Vivre avec le trouble, de Donna Haraway (Éditions des mondes à faire, 2020). Ha publicat Le sort de la philosophie. Quatre parcours de jeunes hégéliens: Bakounine, Engels, Marx, Stirner (Hermann, 2018) i, més recentment, Que faire de l’intelligence artificielle? Petite histoire critique de la raison artificielle (Payot & Rivages, 2024). Els seus principals interessos de recerca giren al voltant de la intersecció entre tecnologies digitals, ètica i política.