Primera trobada presencial del projecte europeu CEETNOVA a la UAB
Universitats de Noruega, Lituània, Espanya, Itàlia i Suècia s’han reunit a la UAB per impulsar la valorització del coneixement a l’educació superior. Tots els socis del projecte formen part del Consorci Europeu d'Universitats Innovadores (ECIU), una xarxa compromesa amb la innovació en educació superior i recerca.

Del 10 al 12 d’abril, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va acollir la primera trobada presencial del projecte europeu CEETNOVA, una iniciativa que té per objectiu promoure la valorització del coneixement mitjançant la formació d’ambaixadors dins de les universitats.
Durant tres dies, els participants van combinar sessions de treball estratègic amb tallers de cocreació per definir l’estructura del futur programa de formació en valorització del coneixement. També van conèixer de prop l’enfocament d’aprenentatge basat en reptes de la UAB i van visitar diversos espais d’innovació del campus com el Digital Lab, Design Lab i CircuLab.
Un dels punts centrals de la trobada va ser l’anàlisi d’una enquesta realitzada entre membres de les institucions del consorci. Amb 125 respostes provinents de diversos països europeus, l’estudi identifica les competències actuals i les necessitats formatives de tres col·lectius clau: investigadors en fase inicial, acadèmics consolidats i personal no acadèmic de suport.
Entre les àrees de millora més destacades es troben la gestió dels drets de propietat intel·lectual, les habilitats empresarials, la ciència oberta, la comunicació científica i la transferència de coneixement. A més, tots els grups coincideixen en la necessitat de reforçar competències com el lideratge, la diplomàcia, la intel·ligència artificial o la valorització d’actius intel·lectuals.
Amb aquestes dades, CEETNOVA ha iniciat una nova fase centrada en la creació de mòduls de formació pràctics adaptats a cada perfil. Aquesta tasca forma part del paquet de treball 3 (WP3) de l’ECIU, que definirà tant els continguts bàsics com els especialitzats per a cada grup objectiu. Les primeres versions dels mòduls es validaran amb proves pilot en els pròxims mesos.