Vés al contingut principal
Web de la UAB
UAB Open Labs

CircuLab, el futur laboratori dels UAB Open Labs dedicat a l'economia circular

21 nov. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

A principis del proper any s'obrirà un nou laboratori d’innovació a la UAB, que és fruit d’un procés de cocreació per transformar la deixalleria del campus cap a un nou espai per innovar en la pràctica de l’economia circular i l’ecodisseny.

CircuLab

CircuLab és el nom que s’ha escollit a través d’una enquesta a la comunitat universitària i agents del territori per anomenar el nou laboratori d’innovació, que formarà part de la xarxa dels UAB Open Labs. El nou espai oferirà a les persones usuàries suport per desenvolupar projectes i idees relacionades amb la transformació dels residus en recursos, l’anàlisi de cicles de vida, la reducció, la reparació, la millora de processos de fabricació, etc.

Impulsat per l’Oficina de Sostenibilitat i el vicerectorat de Recerca de la UAB, el CircuLab és fruit d’un procés de cocreació per transformar la deixalleria pública del campus en un autèntic laboratori d’innovació, que esdevingui un espai de referència per als municipis propers per a la reintroducció de materials en la cadena de valor.

Aquest procés ha comptat amb la participació dels potencials usuaris i agents interessats, com personal investigador, alumnat, administracions públiques del territori i empreses, per tal de dissenyar un laboratori adaptat a les seves necessitats i reptes. Un dels objectius principals ha sigut identificar i activar una primera comunitat de potencials usuaris que tinguin l’interès i la motivació d’implicar-se amb l’espai des del seu inici.

Després d’aquest treball conjunt s’ha començat l’intervenció en la deixalleria per convertir-la en un espai equipat i adaptat per facilitar processos de reparació, intercanvi i reutilització o la transformació i revalorització de recursos en general.

La creació d’aquest espai s’emmarca també dins el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial “CircularB30”, en el que també participa l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, l’Ajuntament de Mollet del Vallès, el Parc de Recerca UAB, Eurecat i Esade, i que vol transformar el territori de l’entorn de l’eix viari de la B30 en un espai capdavanter en polítiques i accions de desenvolupament sostenible.

Més informació

Publicació del procés de cocreació del CircuLab

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Energia neta i assequible
  • Consum i producció responsables
  • Ciutats i comunitats sostenibles
  • Acció climàtica

Dins de