Vés al contingut principal
Web de la UAB
Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB

La UAB preveu reprendre enguany l’excavació al jaciment de Kom el-Khamaseen

19 gen. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'equip de recerca que lidera el professor Josep Cervelló espera reiniciar a l'abril els treballs ajornats l'any passat per la pandèmia i treure a la llum els secrets d'aquesta important necròpolis egípcia. Una campanya de microdonacions està en marxa per dur a terme l'excavació.

Nova campanya al jaciment de Kom el-Khamaseen

Un equip d’investigadors del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana i de l’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic IEPOA de la UAB, dirigit pel professor d’Egiptologia Josep Cervelló, juntament amb el Servei d’Antiguitats d’Egipte, preveu treure a la llum aquest any tots els secrets de la necròpolis de Kom el-Khamaseen. Aquest jaciment, situat a Saqqara, un àrea presidida per la piràmide graonada del faraó Djeser, la primera construïda en la història d’Egipte, va ser actiu fa més de 4.000 anys i acull enterraments d’individus de diferent estatus social. Entre ells, destaca el d’Imephor, summe sacerdot del déu Ptah de la ciutat de Memfis, capital d’Egipte en aquell moment.

La campanya, que es durà a terme, si no hi ha causes de força major, els mesos d’abril i maig, permetrà excavar i documentar exhaustivament del jaciment i reprendre així els treballs iniciats l’any 2019, suspesos per la pandèmia de coronavirus l’any passat. Per dur-la a terme, hi ha en marxa una campanya de microdonacions, que està a prop de l’objectiu, fixat en 25.000€.

L’equip el formaran arqueòlegs, epigrafistes, topògrafs, ceramòlegs, restauradors i antropòlegs, la majoria de la UAB, juntament amb quatre egiptòlegs i arqueòlegs egipcis i trenta obrers especialitzats. “És una campanya ambiciosa en què volem arribar als pous de les tombes o a l’estrat original. Sabem que almenys hi ha cinc tombes”, assenyala Josep Cervelló.

La campanya del 2021 serà la culminació d’un projecte que té els seus orígens fa més de 20 anys, quan un equip de l’IEPOA dirigit per Josep Cervelló es va adornar del potencial arqueològic i històric del jaciment. Des de 1997, han estat diversos els motius que han impedit el seu estudi, entre d’altres normatives del Servei d'Antiguitats egipci i el saqueig de la necròpolis. “Tot i les destrosses que hi va provocar el saqueig, encara queda molt per rescatar i documentar”, conclou Cervelló, que també és coordinador del Màster Oficial d’Egiptologia de la UAB. Aquesta és l'única titulació oficial d'Egiptologia d'Espanya i de tot el món de parla hispana; fins ara s'impartia en la modalitat presencial, però a partir de l'edició 2021-2023 s'impartirà també en la modalitat virtual.

Dins de