Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Sociologia

Il·lustració de la construcció d'un índex multidimensional amb l'Índex de Vulnerabilitat Urbana

19 abr. 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

El proper dimarts 25 de març tindrà lloc una nova sessió dels Seminaris QUIT a càrrec de la Irene Cruz

il·lustració de la construcció d'un índex multidimensional amb l'Índex de Vulnerabilitat Urbana

El proper dimarts 25 de març tindrà lloc una nova sessió dels Seminaris QUIT a càrrec de la Irene Cruz, investigadora de l’IERMB i metodòloga dins de l’àrea de cohesió social i urbana.
El seminari, amb un marcat caràcter metodològic té per títol il·lustració de la construcció d'un índex multidimensional amb l'Índex de Vulnerabilitat Urbana.

A les tècniques d’anàlisi utilitzades en la construcció dels índex de vulnerabilitat urbana hi predominen les estratègies de reducció de dimensions, entre les quals destaca l’anàlisi de components principals (ACP). A banda de les seves virtuts, com la simplicitat i la interpretabilitat, l’ACP té certes limitacions que cal tenir presents. D’una banda, l’ACP, com l’anàlisi factorial (AF), tracta en conjunt totes les variables, sota la premissa que totes tenen relació amb les dimensions subjacents, de manera que no permeten fer una anàlisi organitzada en dimensions. Això dificulta en gran manera la comparabilitat entre anualitats, pel fet que no es té certesa que la informació continguda en el primer factor de l’anàlisi d’una anualitat es correspongui amb la de l’anualitat següent. Per superar aquestes limitacions, a la literatura es proposen els models d’equacions estructurals, que permeten configurar una estructura factorial molt més estable a partir del control de les diverses dimensions que agrupen els indicadors que intervenen en l’anàlisi, fent-los comparables al llarg del temps. A la sessió s'il·lustrarà la metodologia seguida per construir l'Índex de Vulnerabilitat Urbana seguint aquest procediment, i s'exposarà els principals resultats obtinguts. 

Dimarts: 25/04/2023
Hora: 13:30
Presencialment a la Sala de Reunions 
 

Dins de