L'article del mes de juny: el pensament polaritzat i les experiències traumàtiques, clarament associades amb la severitat dels símptomes depressius
La Comissió de Recerca i Comunicació del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut ha escollit “The effect of cumulative trauma and polarised thinking on severity of depressive disorder” com article del mes de juny.

Aquest treball, que forma part d’un projecte finançat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i el Ministeri de Ciència i Innovació, entre d’altres, ha estat publicat a la revista Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice. L’ha liderat la Dra. Marta Salla, professora del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb la col·laboració d’investigadors/es d’altres universitats com la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida i la Universidad de Las Américas (Quito, Equador).
L’estudi, que ha comptat amb la participació de 172 pacients amb diagnòstic de trastorn depressiu major o distímia, mostra que totes les persones participants havien viscut almenys un esdeveniment traumàtic al llarg de la seva vida. A més, es va observar que la valoració negativa d’aquests traumes s’associava a una major severitat dels símptomes depressius.
Un altre resultat destacat és que el pensament polaritzat—la tendència a veure el món en termes extrems (blanc o negre, tot o res)—actua com a mediador parcial entre el trauma i la depressió. Això indica que les persones que interpreten els seus traumes de manera negativa poden desenvolupar un estil cognitiu més rígid, que al seu torn afavoreix la persistència dels símptomes depressius.
Els autors assenyalen que els resultats de l’estudi suggereixen que és fonamental intervenir no només sobre el trauma, sinó també sobre els processos cognitius rígids per tal de reduir la simptomatologia depressiva. El treball defensa la incorporació de tècniques que fomentin una visió més flexible de la pròpia identitat i del món, com les propostes de la Psicoteràpia Constructivista i les intervencions centrades en dilemes.