L'article del mes d'abril: Els trastorns mentals redueixen l'esperança de vida fins a 11 anys a Catalunya
La Comissió de Recerca i Comunicació del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut ha escollit “Life expectancy associated with specific mental disorders and the contribution of causes of death: a population-based study in the region of Catalonia” com article del mes d’abril.

Aquest estudi ha estat desenvolupat per investigadors/es de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Aarhus i ha comptat amb la participació decisiva de la Dra. Beatriz Olaya, professora lectora del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB. L’estudi ha analitzat dades sanitàries de més de mig milió de persones adultes diagnosticades amb un trastorn mental a Catalunya entre 2005 i 2016 amb l’objectiu d’estimar la reducció de l’esperança de vida associada a diferents trastorns mentals i identificar les principals causes de mort que hi contribueixen.
L’estudi, publicat a la revista de primer quartil Psychiatry Research, és el primer a Catalunya que quantifica els anys de vida perduts en funció del tipus de trastorn mental i de la causa de la mort. A través de registres poblacionals i models estadístics avançats, els autors han pogut desglossar l’impacte dels trastorns mentals sobre la salut física i la longevitat de manera molt detallada.
Resultats principals
Els resultats mostren que totes les persones amb trastorns mentals tenen una esperança de vida significativament més curta que la població general del mateix sexe i edat. Les pèrdues més grans d’anys de vida s’observen en persones amb trastorns per ús de substàncies (11,4 anys menys en homes i 11,8 en dones), esquizofrènia (11 anys menys en homes i 8,5 en dones) i altres psicosis no afectives.
Tot i que sovint es vinculen els trastorns mentals amb el risc de suïcidi, l’estudi revela que la major part dels anys de vida perduts es deuen a causes naturals, especialment malalties cardiovasculars i càncer. En el cas de les dones, el càncer és la causa principal de mort prematura en gairebé tots els tipus de trastorns mentals. En canvi, en homes destaquen les malalties cardiovasculars, especialment en els casos d’esquizofrènia i trastorns de la personalitat.
També es destaca que els homes amb trastorns mentals perden més anys per causes externes (com el suïcidi o els accidents) que les dones. Per exemple, els homes amb trastorns de la personalitat perden una mitjana d’1,7 anys per suïcidi, mentre que les dones amb el mateix diagnòstic en perden 0,9.
Implicacions de l’estudi
Aquest estudi posa en relleu la necessitat urgent d’abordar els trastorns mentals des d’una perspectiva integral que tingui en compte no només la salut mental, sinó també la salut física. Els resultats suggereixen que millorar la prevenció, detecció i tractament de malalties mèdiques en persones amb trastorns mentals podria contribuir significativament a reduir la seva mortalitat prematura.
Els autors insisteixen en la importància d’integrar l’atenció mèdica i psicològica, així com de promoure hàbits de vida saludables i un millor accés als serveis sanitaris. També assenyalen que els homes amb trastorns mentals són un grup especialment vulnerable a les morts per causes externes, i que les estratègies de prevenció del suïcidi haurien de ser una prioritat.
A més, aquesta recerca aporta informació valuosa per orientar polítiques públiques i programes de salut que busquin reduir les desigualtats en salut i millorar la qualitat i l’esperança de vida de les persones amb trastorns mentals a Catalunya.