Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Emprèn

Nanoligent i BrainMapp guanyen els premis Santander X Award de la UAB

18 juny 2025
Compartir a Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Ahir a la Sala de Graus de la Facultat d'Economia i Empresa de la UAB, Emprèn UAB va celebrar la gala d'entrega dels «Santander X Award», una iniciativa que reconeix i impulsa el talent emprenedor sorgit a l'entorn de la Universitat. En aquesta edició, els guanyadors han estat BrainMapp, en la categoria de millor projecte emprenedor, i Nanoligent, com a millor start-up.

Finalistes dels Santander X Award

Els Santander X Awards son uns premis impulsats pel Banco Santander per promoure la cultura emprenedora entre la comunitat universitària i donar suport a iniciatives amb impacte social i econòmic. Aquests premis es celebren a diferents universitats, que seleccionen els millors projectes de les seves comunitats. A la convocatòria de la UAB s’hi van presentar un total de 26 projectes, 9 en la categoria de millor start-up i 17 en la categoria de projectes emprenedors.

Ahir es va celebrar la final a la Facultat d'Economia i Empresa de la UAB, en que els tres projectes finalistes de cada categoria es van presentar davant d’un jurat d’experts, format per Marta Alsinella, directora d'EconomistesBAN; Elisabeth Martínez, sòcia de l’acceleradora Nuclio; Enric Claverol, soci fundador d'Afferent Technologies, Juli Pau Solà, director executiu d'Allen Business Solutions, i Bart Huisken, cofundador i assessor estratègic de diverses empreses de biotecnologia, tecnologia mèdica i SaaS.

Nanotecnologia per combatre el càncer

En la categoria d’start-ups universitàries, el jurat va premiar Nanoligent, una spin-off de la UAB que centra la seva activitat en el desenvolupament de tractaments oncològics d’alta especificitat mitjançant nanotecnologia. Com va explicar la seva directora executiva, Montserrat Cano, el seu enfocament promet revolucionar les teràpies contra el càncer, oferint solucions més efectives i amb menys efectes secundaris. L’empresa va rebre el premi de 4.000 euros.

A part de Nanoligent, també es van presentar les spin-offs AEInnova, empresa d'innovació clau en sensors de sistemes autònoms a Europa que desenvolupa dispositius que transformen la calor en energia i alimenten la xarxa de sensors, i Distinkt, que desenvolupa tintes fluorescents d'alt nivell de seguretat basades en nanotecnologia per combatre les falsificacions.

Tecnologia per extirpar tumors cerebrals amb més precisió

En la categoria de projectes emprenedors, es va premiar el projecte BrainMapp, reconegut per la seva proposta disruptiva que aplica la visió per computació en el camp de la neurocirurgia. Un dels seus fundadors i estudiant de doctorat al Centre de Visió per Computador, Victor Cepero, va explicar que el seu objectiu és facilitar i millorar el procés d’extirpació de tumors cerebrals, proporcionant als equips mèdics una eina d’assistència quirúrgica basada en intel·ligència artificial. Aquesta tecnologia pot representar un avenç significatiu en termes de precisió, seguretat i eficiència en operacions de gran complexitat.

Aquest projecte va rebre un premi de 2.000 € per continuar desenvolupant la seva solució i tindrà l’oportunitat de representar la UAB al "Santander X Spain Award | University 2025".

Com a finalistes d’aquesta categoria, també es van presentar BIOMA, un projecte per transformar residus de cafè i alvocat en biomaterials vegans, circulars i sostenibles, substituint cuir i tèxtils sintètics, i CycleZen, centrat en el desenvolupament d’una pilona lumínica equipada amb intel·ligència artificial (IA), capaç de detectar el pas de determinats usuaris en cruïlles perilloses i activar un senyal lumínic que alerti de forma immediata la resta d'usuaris de la via sobre la possible cruïlla.

Més informació

Fotografies de la gala

 

Dins de: