Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Ciències de la Computació

Eina Digital per a la Recerca en Història de l'Art

30 nov. 2022
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Aquest divendres dia 28 a les 10:00H al Digital Lab (UAB Open Labs) us convidem a la presentació d'una eina digital per la recerca i documentació en història de l'art. Es tracta de RKD Explore, desenvolupada des de l'Institut Neerlandès per la Història de l'Art (RKD, Rijksbureau voor Kunstgeschiedenis) a L'Haia i publicat com a recurs digital a la seva pàgina web (www.rkd.nl). L'eina permet cercar de manera simultània qualsevol terme o concepte a les 8 bases de dades de què disposa l'Institut en qüestions d'art dels Països Baixos i la seva projecció internacional.

La presentació serà a càrrec de Nadja Garthoff, conservadora de l'Institut, de manera telemàtica en anglès. Des del Digital Lab la seguirem en directe, però es pot assistir individualment de manera online: feu clic aquí per connectar-vos

Imatge RKD

Amb RKD Explore podeu cercar simultàniament aquestes vuit bases de dades en línia que contenen milions de registres RKD: RKDartists, RKDimages, RKDportraits, RKDtechnical, RKDlibrary, RKDarchives, RKDcollections i RKDexcerpts. Les bases de dades estan disponibles gratuïtament a tot el món.

 

Cerca entre bases de dades

Una cerca orientada a Explore és un bon punt de partida per a la vostra investigació. Podeu començar la cerca des de la nostra pàgina d'inici www.rkd.nl o anar a www.rkd.nl/explore, introduint els vostres termes de cerca al quadre de cerca. D'aquesta manera s'obtindran els resultats de cada base de dades. Naturalment, també podeu limitar la cerca a una única base de dades. Per realitzar una cerca detallada dins d'una base de dades determinada, feu clic al botó "Avançat" al menú de l'esquerra.

Opcions de filtre

El menú de la barra lateral esquerra conté filtres que podeu utilitzar per iniciar o refinar una cerca. Cada categoria de filtre mostrarà una llista dels resultats trobats amb més freqüència. Amb l'opció "més" podeu triar més possibilitats d'una llista ordenada alfabèticament. Els filtres seleccionats es mostren per separat i també es poden tornar a eliminar. A més, podeu seleccionar diverses opcions en un mateix filtre (per exemple, Lloc: Amsterdam i Lloc: Rotterdam).

Combinació de termes de cerca

La majoria dels camps de cerca disponibles a RKD Explore admeten cerques amb diverses paraules clau. S'apliquen les regles següents:

Si introduïu 2 o més termes, només es trobaran
registres que continguin tots els termes (o la frase introduïda) Per exemple: Mondriaan Rembrandt
Si introduïu 2 o més paraules separades per (boolean) I, només es trobaran
registres que continguin ambdós termes Per exemple: Mondriaan I Rembrandt
Si introduïu 2 o més paraules separades per (boolean) OR, es trobaran
registres que continguin algun dels termes Per exemple: Mondriaan O Rembrandt
Per realitzar una cerca avançada amb diverses paraules clau, utilitzeu cometes
dobles Per exemple, Nacionalitat/escola: "Alemany" I "Holandès"
S'admeten els següents operadors booleans: I, O, NO
Els operadors booleans s'han d'introduir amb majúscules

Compte RKD

Un compte RKD ofereix una sèrie d'avantatges addicionals a més de les opcions esmentades anteriorment: permet desar cerques i seleccions entre sessions, ofereix maneres ràpides i senzilles de sol·licitar imatges, ajuda amb investigacions històriques de l'art o investigacions especialitzades i també podeu afegir comentaris als registres. Feu clic aquí per crear un compte RKD gratuït.

Dins de