Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Ciència Política i Dret Públic

El CEJFE publica una recerca empírica del Grup de recerca consolidat en Dret penal i noves tendències de la política criminal

21 oct. 2022
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

El CEJFE publica una recerca empírica del Grup de recerca consolidat en “Dret penal i noves tendències de la política criminal” sobre la possible aplicació de la justícia restaurativa a la delinqüència econòmica en la fase d’enjudiciament.

cejfe

L’aplicació de la justícia restaurativa a la delinqüència econòmica és una realitat encara relativament poc explorada. Recerques teòriques recents posen de manifest que les solucions restauratives permetrien modificar algunes de les estratègies penals i processals que, en el terreny de la delinqüència econòmica, resulten ineficaces. En efecte, ni el procés ni les sancions responen adequadament a aquesta classe de delinqüència, en la qual les víctimes són sovint “invisibles” i els danys extremadament difícils d’identificar i quantificar. Els processos restauratius, en canvi, respondrien millor a les necessitats de les víctimes i de l’infractor, sense perdre de vista les garanties pròpies del sistema de justícia penal.

Mitjançant un estudi de cas de tres delictes econòmics comesos i jutjats a Catalunya, s’examina la resposta proporcionada per la justícia penal tradicional i les condicions per a la realització d’una resposta restaurativa. Totes dues qüestions s’analitzen des de l’òptica dels operadors jurídics implicats i a partir de la valoració dels professionals de la justícia restaurativa.

Finalment es comprova la viabilitat i l’oportunitat d’implementar estratègies restauratives en aquest camp i es realitzen propostes dirigides a resoldre algunes qüestions problemàtiques, conjugant iniciatives d’índole més general amb activitats a més curt abast.

Enllaç en obert. Disponible en castellá.

Dins de