Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Ciència Política i Dret Públic

Menors No Acompanyats (MENA), on és el problema?

24 gen. 2022
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Webinar SRP-22: Espai de reflexió Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort. Menors No Acompanyats (MENA), on és el problema? presencial i on line

Nens

Webinar SRP-22: Espai de reflexió Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort. Menors No Acompanyats (MENA), on és el problema? presencial i on line

 

 

   Espai de Reflexió

El Patronat de la Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort  es complau a convidar-vos a la Jornada

“MENORS NO ACOMPANYATS (MENA), ON ÉS EL PROBLEMA?”
que tindrà lloc el proper dimarts 1 de febrer de 2022, a les 16 h, en format presencial i també per mitjà de la plataforma zoom.

 

L’Espai de Reflexió de la Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort és una trobada periòdica en què experts jurídics i d’altres àmbits de coneixement debaten a l’entorn d’assumptes d’actualitat relacionats amb les finalitats fundacionals.

Considerant,

Que els infants han de poder desenvolupar-se amb normalitat des del punt de vista material i espiritual (art. 1 Declaració de Ginebra 1924).

Que els Estats membres han de respectar els drets enunciats en aquesta Convenció i assegurar-los a tots els infants sota la seva jurisdicció sense cap mena de discriminació, independentment de la raça, el color, el sexe, la llengua, la religió, l’opinió política o d’altra mena, l’origen nacional, ètnic o social, la posició econòmica, la incapacitat física, el naixement o qualsevol altra condició de l’infant, dels seus pares, o dels seus tutors legals. (art 2 Convenció sobre els Drets dels Infants, Nueva York 1989).

Que es considera infant tot esser humà menor de 18 anys (art 1 Convenció sobre els Drets dels Infants).

Que els anomenats menors no acompanyats (MENA) tenen menys de 18 anys i estan sota la jurisdicció d'un Estat membre de la Convenció.

Perquè resulta polèmic garantir els seus drets i oferir-los la protecció que necessiten?

 

PROGRAMA

Format: presencial (Seu ICAB, Mallorca núm. 283, Barcelona) i on-line (plataforma zoom).

1. Presentació

Cristina Vallejo, secretària de la  Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort.

Josep M. de Dios, director de l’Institut d’Estudis Europeus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Xavier Puigdollers, advocat i patró de la Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort.

xifra aràbiga. Ponència “ Estrangeria i menors”

Albert Ferrer, advocat i professor associat de Dret Internacional Privat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Discussant: Eric Canet, pedagog, Casal dels Infants del Raval.

3. Taula rodona “Els drets dels infants i menors no acompanyats (MENA)

Presentació:

Carmen Valenzuela, diputada de la Junta de Govern de l’ICAB responsable de la Comissió d’Estrangeria i patrona de la Fundació Sant Raimon de Penyafort.

Ponents:

Peio Sánchez, rector de la Parròquia de Santa Anna- Hospital de Campanya de Barcelona.

Ester Sara Cabanes, directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya.

Jaume Castro, president Comunitat de Sant'Egidio de Barcelona

Moderador:

Joan Lluís Pérez Francesch, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

4. Conclusions i cloenda

Xavier Puigdollers, advocat i patró de la Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort

INSCRIPCIONS GRATUÏTES ON-LINE, per mitjà de l’enllaç següent a la pàgina web de la Festivitat patronal de Sant Raimon de Penyafort de l’ICAB (cal marcar la casella corresponent a la butlleta i registrar-s’hi):

 

https://santraimon.cat/formacio/

 

______________________________________________________________________________________________
Acte organitzat en el marc del desenvolupament del Conveni de Col·laboració signat el 23 de març de 2018 entre la Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
La Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort va ser constituïda a Barcelona el 21 de desembre de 1995 en el marc dels actes organitzats amb motiu del 700è aniversari de l’advocacia de Barcelona.
Les entitats representades en el Patronat són l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), el Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), el Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya (CICAC) i la Federació de Col·legis d’Advocats d’Europa (FBE).
Els objectius de la Fundació són la difusió de la cultura jurídica internacional i el foment de l’intercanvi entre les diferents cultures jurídiques del món, amb atenció especial a les qüestions relacionades amb la protecció jurídica dels menors i de les persones en situació de risc, així com l’estudi tècnic i les realitzacions pràctiques en ordre a la reinserció social de les persones que hagin estat sotmeses a penes privatives de llibertat.
INFORMACIÓ EN MATÈRIA DE PROTECCIÓ DE DADES I POLÍTICA DE PRIVADESA


Informació bàsica sobre Protecció de Dades

Responsable

Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort
CIF: G-61046876
Contacte fundaciosantraimon@icab.cat

Finalitat

Gestió de les activitats i serveis organitzats per la Fundació Sant Raimon de Penyafort.

Legitimació

La realització de l’activitat organitzada; la Llei 50/2002, de 26 de desembre, de Fundacions; Llei 21/2014, de 29 de desembre, del protectorat de les fundacions i de verificació de l'activitat de les associacions declarades d'utilitat pública; i els Estatuts de la Fundació Sant Raimon de Penyafort.
La base legal  per enviar via postal i electrònica informació sobre altres serveis o de la Fundació que no estiguin directament relacionats amb l’activitat concreta realitzada  és el consentiment.

Destinataris

La Fundació només comunicarà les seves dades amb el seu consentiment inequívoc o en compliment de obligacions estatutàries i obligacions legals.

Drets

Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica en la informació addicional de la política de protecció de dades

Informació addicional

Per més informació sobre la política de protecció de dades pot consultar  la informació addicional següent.

INFORMACIÓ ADDICIONAL  DE LA POLÍTICA DE PROTECCIÓ DE DADES
Qui és el Responsable del tractament de les seves dades?
Identitat:  Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort
CIF: G- 61046876

             Adreça postal:  Carrer Mallorca, núm. 283, 08037 Barcelona
Telèfon: 93 496 18 80
Contacte: fundaciosantraimon@icab.cat
Amb quina finalitat tractem les seves dades personals?
La Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort tracta la informació que ens faciliteu per la gestió i execució de l’activitat o servei organitzat i per enviar informació sobre altres nostres serveis i activitats que es puguin organitzar, en el supòsit que així ens autoritzeu. 
Per quant temps conservarem les seves dades?
Aquestes dades es conserven fins el compliment de les obligacions derivades de l’execució de l’activitat o servei realitzat, fins que s’oposi al tractament o revoqui el consentiment per les altres finalitats,  excepte les dades que siguin necessàries per donar compliment a les obligacions legals i estatutàries, com els terminis de prescripció per possibles responsabilitats legals en base al tractament realitzat.
Quina és la legitimació per al tractament de les seves dades?
La base legal per al tractament de les seves dades és l’execució de l’activitat o servei realitzat.
La base legal  per enviar via postal i electrònica informació sobre altres serveis o de la Fundació que no estiguin directament relacionats amb l’activitat concreta realitzada  és el consentiment.
Les categories de dades que es tracten són:
Dades d'identificació,  codis o claus d'identificació, adreça postal o electrònica.
Quins són els seus drets quan ens facilita les seves dades?
Qualsevol persona té dret a obtenir confirmació sobre si la Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort està tractant dades personals que li concerneixin, o no.
Les persones interessades tenen dret a accedir a les seves dades personals, així com a sol·licitar la rectificació de les dades inexactes o, si escau, sol·licitar la seva supressió quan, entre altres motius, les dades ja no siguin necessàries per a les finalitats que van ser recollides.
En determinades circumstàncies, les persones interessades podran sol·licitar la limitació del tractament de les seves dades. En aquest cas, únicament les conservarem per a l'exercici o la defensa de reclamacions.
En determinades circumstàncies i per motius relacionats amb la seva situació particular, les persones interessades  podran oposar-se al tractament de les seves dades.  La Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort deixarà de tractar les dades, excepte per motius legítims imperiosos, o l'exercici o la defensa de possibles reclamacions.
Els interessats i interessades  podran sol·licitar la portabilitat de les seves dades en suport automatitzat a un altre responsable en els supòsits de tractaments que permet el RGPD.
Al moment de la cancel·lació de les dades, únicament les conservarem bloquejades en compliment d'obligacions legals.

Les dades que ha facilitat es tractaran per la Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort d’acord amb les finalitats descrites en aquest document, i en aquest sentit se l’informa que podrà exercir, els seus drets d’accés, rectificació o supressió, o la limitació al seu tractament, i a oposar-se al tractament, així com el dret a la portabilitat de la dades o revocar el seu consentiment a la següent adreça de correu electrònic fundaciósantraimon@icab.cat, sens perjudici del seu dret  a presentar una reclamació davant una autoritat de control, tal com l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, al carrer Rosselló 214, Esc. A, 1r. 1a., 08008 Barcelona, i telèfon 935527800. En tot cas,  podrà retirar el seu consentiment en qualsevol moment, sense que l’esmentada retirada afecti a la licitud del tractament basat en el consentiment abans d’aquesta. 

Dins de