Exposició "Entre dues cultures. Estudis de gènere en Egipte i Pròxim Orient Antic" a la Biblioteca d'Humanitats
Els estudis de gènere a l’Egipte i el Pròxim Orient antics són els protagonistes de la primera exposició del curs 2024-2025 al vestíbul de la Biblioteca d’Humanitats de la UAB.
La majoria de disciplines històriques han incorporat els estudis de gènere a les seves investigacions, aportant una visió més àmplia, equitativa i justa sobre el passat. Tanmateix, en molts casos, aquests estudis continuen sent minoritaris i sovint queden relegats, allunyats de les línies d’investigació tradicionals. Aquest fenomen és especialment evident en camps com l’Egiptologia i els estudis sobre el Pròxim Orient antic.
Tot i l’existència d’investigadors especialitzats en estudis de gènere tant en Egiptologia com en els estudis del Pròxim Orient antic, aquests es troben en una situació de marginalitat. A més, la incorporació d’aquests estudis en aquestes àrees ha estat més tardana en comparació amb altres disciplines històriques. Així, mentre els estudis de gènere continuen sent relegats, encara queda molt per estudiar. Per exemple, les investigacions sobre les feminitats a l’antic Egipte són pràcticament inexistents, i el mateix passa al Pròxim Orient antic pel que fa als estudis sobre les masculinitats. És a dir, queden encara moltes línies de recerca per explorar en ambdues disciplines. La rellevància dels estudis de gènere és innegable, ja que estan transformant la nostra comprensió de les societats del passat des d’una perspectiva crítica, que també serveix per entendre’ns a nosaltres.
Les noves generacions que ens dediquem, o ens dedicarem, a l’Egiptologia i a l’estudi del Pròxim Orient antic tenim el repte de continuar investigant el passat des d’una perspectiva més oberta i inclusiva, des dels estudis de gènere. Aquesta tasca és essencial per aportar una comprensió més completa i diversa de les societats antigues, que permeti desfer els biaixos tradicionals i enriquir les nostres anàlisis històriques.
L’exposició bibliogràfica, distribuïda a les vitrines, ofereix una selecció de publicacions centrades en els estudis de gènere. El recull inclou des d’obres generals fins a temàtiques més específiques, tot reflectint diferents aproximacions a la matèria. L’objectiu és proporcionar una llista de referències essencials per a aquells interessats en aquest camp d’estudi.
A més, l’exposició bibliogràfica es complementa amb una sèrie de pòsters que ofereixen informació essencial, conceptes clau i anàlisis breus sobre temes específics per entendre els estudis de gènere en els camps de l’Egiptologia i el Pròxim Orient antic. Aquests materials proporcionen una visió introductòria al tema.
L’objectiu de “Entre dos culturas. Los estudios de género en Egipto y Próximo Oriente antiguos” és oferir una selecció, no exhaustiva, de treballs clau i informació pràctica per a aquelles persones que vulguin iniciar-se en la lectura i la recerca sobre els estudis de gènere a l’antic Egipte i el Pròxim Orient.
Aquesta exposició s’emmarca dins de les Jornades d’Estudis de Gènere en Egipte i Pròxim Orient Antics (EGEPOA) i es podrà visitar del 30 de setembre al 31 d’octubre al vestíbul de la Biblioteca d’Humanitats de la UAB.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Educació de qualitat