La plaça Cívica ja llueix orgullosament els colors de la bandera LGTBI

Escales de la Plaça Cívica

Aquest 17 de maig, en el marc del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, més d'una trentena d'estudiants han pintat les escales de la Plaça Cívica amb els colors de la bandera de l'arc de Sant Martí.

18/05/2018

A les 12 del matí ja hi havia estudiants expectants per començar a pintar les escales de la Cívica de vermell, taronja, groc, verd, blau i lila. Els primers a arribar, a més, s'enduien una samarreta amb el lema "Fora la LGTBIfòbia de la UAB".
 
L'activitat, organitzada per l'Observatori per a la Igualtat i Dinamització Comunitària, va aplegar a més d'una trentena d'estudiants que a més de pintar les escales també van repintar el triangle rosa que hi ha al terra de la Plaça Cívica.
 
Entre música, pots de pintura i pinzells, en poc més d'una hora les escales de la Cívica ja lluïen orgullosament els colors de la bandera LGTBI. Un cop acabada la feina era el moment del manifest redactat pel col·lectiu SinVergüenza.
 
Sara Moreno, vicerectora d'Alumnat i d'Ocupabilitat, va presentar la lectura del manifest fent una crida al seguiment de les mesures estipulades en la Llei 11/2014 per lluitar contra la LGBTIfòbia en l'àmbit universitari.
 
A continuació, en Jordi Pereira, del col·lectiu SinVergüenza va ser l’encarregat de llegir el manifest, escrit per la Judit Sánchez. Pereira va referir-se als avenços que s’havien produït en aquest sentit en els darrers anys, però va destacar la importància de seguir lluitant per millorar les vides dels membres del col·lectiu LGTBI.
Va recordar la terrible situació que encara pateixen les persones LGTBI a molts països del món, on expressar la seva orientació sexual o identitat de gènere està penat amb la pena de mort. Però SinVergüenza també va voler apuntar a les violències LGTBIfòbiques que patim a casa nostra recordant el suïcidi de l'adolescent trans Ekai el passat febrer o l'autobús trànsfob de l'associació Hazte Oír.
 

Dos símbols de la llarga lluita del col·lectiu LGTBI
Des d'aquest dimecres 17 de maig la plaça Cívica alberga dos símbols de resistència i reivindicació. Són dos símbols que recorden la llarga història de lluita pels drets humans: el triangle rosa i la bandera de l'arc de Sant Martí.
 
El triangle rosa que trobem al bell mig de la plaça Cívica és un dels emblemes més coneguts per la comunitat LGTBI. El seu origen és remunta a l'Alemanya nazi, on els presoners homosexuals eren marcats als camps de concentració amb el triangle rosa. La reapropiació del col·lectiu del triangle rosa és una aposta per reivindicar la memòria.
 
Els lligams del triangle rosa amb un passat tan traumàtic com l'Holocaust van impulsar que una colla d'activistes de San Francisco als anys 70 creessin una alternativa. Gilbert Baker va ser el dissenyador de la bandera de l'arc de Sant Martí inspirat per la cançó "Over the Rainbow". Baker va lluir per primera vegada el seu disseny al Festival de l'Orgull de San Francisco el juny de 1978, però va ser després de la manifestació per l'assassinat de Harvey Milk, el primer membre gai de la Junta de Supervisors de San Francisco, quan la bandera es va començar a estendre, i en pocs anys es va convertir en el símbol més popular de la comunitat LGTBI.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies